Az életébe is kerülhet, ha a műanyag edényben melegíti az ebédjét + videó

Súlyos betegségek kialakulását okozhatja.

2024. 09. 11. 13:14
Illusztráció Forrás: Food&Wine / Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyes vegyületek kerülhetnek az ebédünkbe, ha a mikrohullámű sütőben melegítjük az ételt – hívta fel a figyelmet a  Food and Wine portálnak Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health toxikológusa. A szakember szerint bár pár mikrózástól még nem lesz bajunk, célszerű nem műanyagban melegíteni az ételünket.

A műanyagoknak stabil kémiai szerkezetük van, ennek ellenére bizonyos körülmények között – ilyen a magas hőmérséklet is – káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük

– jelezte, hozzátéve, hogy a legproblémásabb vegyületek közé a biszfenol-A (BPA) és a ftalátok tartoznak, ezeket már számos egészségkárosító hatással összefüggésbe hozták az elmúlt évek kutatásai. A mikrohullámú sütőben történő melegítéssel ráadásul a szokásosnál is több mikroműanyag kerül az ételbe, és ezáltal a szervezetünkbe is.

A témában az elmúlt években több kutatás is készült, ezek egyike a Nebraska-Lincoln Egyetem 2023-as tanulmánya, amely megmutatta, miért nem érdemes műanyag tárolóban melegíteni az ételt. A vizsgálat során két polipropilénből készült bébiételtartályt és egy polietilénből készült, újrafelhasználható tasakot vizsgáltak, amelyeket zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket helyettesítő anyagokkal töltötték meg, majd mikrohullámú sütőben kezdték melegíteni őket. 

A kutatók azt állapították meg, hogy bár az ételekbe és folyadékokba került részecskék mennyisége változó volt, minden esetben komoly mikroműanyag-szennyezettséget mutattak ki.

Hiába egészséges az étel, ha a műanyag tárolóban melegítjük, megbetegedhetünk Forrás: Pexels

A szakértők szerint így nem érdemes a műanyagedényekben tárolt ételt mikrózni. Megjegyezték azt is, hogy még a BPA-mentes edényekből is kiválhatnak más, potenciálisan káros kemikáliák a magas hőmérséklet miatt.

A műanyag edényben való mikrózás komolyabb egészségkárosodáshoz vezethet, a vegyi anyagoknak való kitettség ugyanis növelheti a rákos megbetegedések, az endokrin zavarok, a termékenységi problémák kockázatát, de az anyagcsere- és neurológiai betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. 

A közelmúltban végzett vizsgálatok például megdöbbentő eredményekhez vezettek: a mikroműanyagok jelenlétét olyan emberi szövetekben mutatták ki, mint az agy, a szív, a méhlepény vagy a herék. Egy, a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint 4,5-szer nagyobb a szívroham, a stroke vagy a korai halálozás kockázata azoknál az embereknél, akiknek a szívében és érrendszerében műanyag-szemcséket mutattak ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.