Új szerepben Novák Katalin, a világ megmentésére vállalkozott

Már el is kezdte a munkát.

2024. 09. 11. 10:24
Novák Katalin az X–Y Worldwide alapító-vezérigazgatója és társa, Stephen J Shaw demográfus Forrás: X
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmas időszak vár Novák Katalinra, aki nemrég jelentette be az X-en, hogy az X-Y Worldwide nevű, születésszám-növeléssel foglalkozó civil szervezet alapító-vezérigazgatójaként fog dolgozni a jövőben. Az egykori köztársasági elnök azt írta:

Az X-Y Worldwide a világ vezetőivel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal együttműködve bizonyítékokon alapuló, fenntartható stratégiákat dolgoz ki, hogy segítsen a nemzeteknek leküzdeni a születésszám globális csökkenésének hatásait

A szervezet arra figyelmeztet, noha a 35 év alatti nők több mint kilencven százalékának van gyermeke vagy szeretne családot alapítani, sok országban – köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Japánban és az EU nagy részén – minden negyedik nő gyermektelen.

Ennek okai a társadalmi-gazdasági tényezőkben, a párkapcsolat, a termékenységi tudatosság hiányában keresendő főképp. Az X-Y szerint ez az emberiség előtt álló legnagyobb válság, amelyet a történelem során még egyetlen nemzetnek sem sikerült megoldania. 

Novák Katalin ennek fényében azonnal munkához látott és rögtön el is utazott a világ másik felére, hogy megkongassa a vészharangot és egyben segítő jobbot is nyújtson.

Novák Katalin a World Knowledge Forum 2024-en tartott előadást Forrás: X

Azért jöttem a World Knowledge Forum 2024-re, hogy figyelmeztessek: Korea veszélyben van! Dél-Koreában a legalacsonyabb a születési ráta a világon, 0,7 gyerek jut egy nőre, ami jóval a helyettesítési szint alatt van

– írta az X-en Novák Katalin, aki Magyarország népesedési politikájának sikerének egyik titkát is megosztotta a résztvevőkkel. A szervezet vezetőjeként elmondta, amíg Magyarország és Dél-Korea termékenységi rátája a 2010-es években közel azonos volt, 2021-ben hazánk 1,23-as rátája 1,59-re emelkedett, míg Dél-Korea 1,24-es értéke 0,81-re esett vissza, tavaly pedig mélypontra, 0,72-ig zuhant.

Novák szerint bíztató, hogy Jun elnök népesedési vészhelyzetet hirdetett. – Egy gyerek nélküli ország haldokló ország, egy gyerek nélküli világ haldokló világ – jelentette ki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.