Decemberben dönthet az Országgyűlés a jövő évi költségvetésről

Egyelőre bizonytalan, hogy pótolják-e a kormánypártok kihelyezett frakcióülését, amit az árvíz miatt kellett elhalasztani.

2024. 09. 26. 18:15
Országgyűlés plenáris ülése 2024. április 30-án.
Országgyűlés plenáris ülése 2024. április 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 30-án kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A hagyományoknak megfelelően az első nap Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban számol be a két ülésszak között végzett kormányzati munkáról és kijelöli az elkövetkezendő hónapok cselekvési tervét. A miniszterelnök várhatóan beszél a gazdasági semlegesség és a versenyképesség kapcsán létrejött kormányzati tervekről, hazánk EU-s soros elnökségének eddigi eredményeiről, az ukrajnai béke lehetőségéről, valamint az árvízi védekezésről is. A szezonnyitó ülésen teszi le képviselői esküjét Hidvéghi Balázs (Fidesz), aki eddig EP-képviselő volt, ugyanakkor az idei választáson nem indították újra. 

Az ülésszak december 2-án érhet véget a 2025-ös költségvetés elfogadásával. Mint ismert, az utóbbi években hagyományosan a nyári szünet előtt fogadta el az Országgyűlés, azonban idén erre az amerikai elnökválasztás kimeneteléhez igazodva, az év végén kerül sor. 

Emiatt a kormány november 5-e után nyújtja be a jövő évi büdzsét a parlamentnek. 

Az aktuális parlamenti ülésszak előtt a kormánypártok kihelyezett frakcióülésen vitatják meg az elkövetkezendő időszak kihívásait. Ez szeptember 25-26. között, Esztergomban lett volna, azonban árvízi helyzet miatt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a tanácskozás elmarad. Információk szerint egyelőre nem született döntés a frakcióülés pótlásáról.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.