Fertőzésveszélyt hozott Óbudára az árvíz, aggódnak a helyiek

Az Egyesület a Római Partért szervezet felszólítást küldött Karácsony Gergely főpolgármesternek.

2024. 09. 24. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Felszólítjuk Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a szennyvíz által beterített Római-parton az összes közterületen – nem csak a bicikliúton – azonnal kezdjék meg a 70 hektár víz által elöntött területeinek a fertőtlenítését!” – hívta fel a figyelmet közleményében az Egyesület a Római Partért. Hangsúlyozták,

55 ezer ember van közvetlen járványveszélynek kitéve a csillaghegyi-öblözetben a Pók utcai és Békási lakótelepen.

A szervezet ezért kéri a Római-part közterületeit karanténba helyezni addig, amíg laborvizsgálatokkal nincs igazolva a terület mentesítése. Emlékeztettek, Demszky Gábor volt főpolgármester regnálása alatt a közterületek és magánterületek is fertőtlenítve lettek, amelyet az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is ellenőrzött. Hozzátették: ez azóta megszűnt.

Szakemberekkel konzultálva kérjük a kerületi háziorvosok fokozott figyelmét a szennyvíz által terjesztett betegségek figyelésére az óbudai lakosság körében!

– hangsúlyozták. 

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Római-parton élők saját költségen 200 köbméter agyagot vásároltak, amivel megpróbálják megállítani az otthonaikat fenyegető árvizet.

Az évtized dunai áradása pedig ismét veszélybe sodorta kétezer ember otthonát, miközben Karácsony immár öt éve csak ígérgette a megoldást. Kiss László DK-s óbudai polgármestertől sem kaptak igazán segítséget a helyiek, mivel a kerületvezető jelenleg előzetes letartóztatásban van. Az abszurd helyzet miatt az Egyesület a Római Partért további kérdéseket intézett Karácsony Gergelyhez:

Ön miért hazudik reggel, délben, este? Ön nem a Duna partjára akar gátat itt a Rómain, ahol annak a helye van és amely nyomvonal érvényes környezeti engedéllyel rendelkezik, hanem 2000 magyar embert és 400 milliárd forint értéket méteres falakkal tolna be a Dunába, mögéjük a Királyok–Nánási úton megépítve a gátat?

Mint írták, Magyarország nagy része folyók árterületén fekszik, a lakosság nagy része árterületen él és dolgozik, ez az országunk adottsága. „Kérjük, lapozza fel az általános iskolai földrajzkönyveket! Tehát ki tört be hova ? Valóban mi törtünk volna be a Duna árterületére itt a Rómain ????!!! Kérjük, fejezze be a velünk szembeni gyűlöletkeltést!” – zárta közleményét a szervezet.

Borítókép: A Római-part az árvíz idején (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.