Orbán Viktor: Már kedden elhagyja a legmagasabb vízszint Magyarországot

Korábban végigvonul az évtized árhulláma a Duna magyarországi szakaszán. Már Budapesten is megkezdődött az apadás.

2024. 09. 22. 7:17
ORBÁN Viktor
Árvíz - Sajtótájékoztató az árvíz elleni védekezésről
Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó híreim vannak, nem csütörtökön, hanem már kedden elhagyja a legmagasabb vízszint Magyarországot, ám ma még harmadfokú területek vannak, alacsonyabb szintre csak holnap számíthatunk – fogalmazott Orbán Viktor az operatív törzs vasárnap reggeli tájékoztatóján. A védekezés tizedik napján a miniszterelnök elmondta, a másik jó hír, hogy 

továbbra sem várható nagymértékű csapadék, és tegnap délután megnyitották a Mosoni-Duna árvízvédelmi művét, amivel a térségben tovább csökken a vízszint.

Orbán Viktor elmondta, a védekezésben részt vevők száma folyamatosan csökken: szombaton 5344 hivatásosra volt szükség, vasárnap már csak 5325-re. – Az önkéntesek száma tegnap 1286 volt, arra számítunk, hogy ma már csak 324 önkéntesre lesz szükség – tette hozzá. 

 

Dél felé vonul az ár, normalizálódik az élet

A nehezebb védekezési helyszínekről elmondta, Budapest alatt, Bátán százszázalékos a készültség. 

– Baján és Dunaszekcsőnél is rendben vagyunk, új helyszín Madocsa, hatszáz homokzsákot kell odavinni. Paks rendben van, összességében tehát sikeres a védekezés

 – mondta, hozzátéve, olyan feladatot kell megoldani, amit már egyszer megoldottak. Jelezte, megtekintette a 400 ezer ember vízellátását biztosító Kvassay-zsilipet is, ahol mindent rendben talált.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy amíg a V4 működött, addig jó volt a vízügyi együttműködés. Megjegyezte, hogy Magyarországnak történelmileg is jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, és nemzetközi szinten is át tudjuk adni a tapasztalatainkat. – Nekünk mindig van egy-két nap előnyük, mire ideér a hegyekből az ár, de ez semmit nem von le a különböző hatóságok hatékony munkájából.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány a politikai élet normális rendje szerint fog dolgozni az árvíz levonulta után. 

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy helyreáll a szokásos naptári rend. – Szerdán van egy konferencia, ahol a versenyképesség a téma, az európai versenyképesség támogatása és Magyarország új gazdaságpolitikája. Csütörtökön este pedig már Macedóniában tartunk közös kormányülést az új macedón kormánnyal – sorolta. 

 

Még sok a feladat

A kormányfő után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a mentők, rendőrök sok feladatot láttak el, szombaton Kisorosziból a Magyar Honvédség helikopterével szállítottak kórházba egy idős beteget. Emellett a katonák drónokkal is segítik a védekezést. A miniszterhelyettes arra is nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy 

a töltések állapota napról napra változik, senki ne menjen autóval elárasztott útra, illetve árvízi töltésre. Hozzátette, a lezárt, elzárt terültek között van olyan, ahol a víz nyomására a fák könnyebben kidőlhetnek, ezért is kerülje el mindenki az ártereket. 

Beszámolt róla, hogy egy dömösi kútnál nem találták teljesen egészségesnek a vizet, ezért kérte, inkább palackos vizet igyanak, főként a csecsemők, idősek. Az államtitkár a folyóban való fürdést azért sem ajánlja, mert a víz szennyvízzel telített lehet, a Duna ráadásul rengeteg hordalékot, törmeléket visz magával.

Jelenleg 52 helyen folyik védekezés, 32 út van teljesen lezárva, 100 szivattyút használnak. Elzárt településrész Baján, Adonynál és Hartánál van

 – sorolta, az ott élők minden segítséget megkapnak.

Az államtitkár újságírói kérdésre elmondta, 

Budapesten a Csillaghegyi-öblözetben a védmű befejezése fővárosi hatáskör, nekik kell tervekkel rendelkezni, egyeztetni az ott élőkkel, de a legfontosabb a vízmű álláspontja, a kormány csak ezek után tud támogatni bármilyen kezdeményezést, miként tette azt számos mobilgát esetében.

 

Arra a kérdésre, hogy azoknak a kerteknek, magánterületeknek az esetében, ahova betört a Duna, fog-e segíteni az állam a fertőtlenítésben, Rétvári Bence elmondta: minden helyzetben meg kell állapítani azt, hogy csak a Dunának az a vize tört oda be, vagy pedig olyan víz, amit valamilyen csatornarendszer elszennyezett. Az utóbbi esetében, ahol önkormányzati védekezés van, annak részeként, ahol állami védvonal van és állami védekezés, ott az állami védekezés keretében kell fertőtleníteni és megtisztítani a szennyezett köz - és magánterületeket.

Az uniós árvíz elleni védekezés támogatásáról elmondta, a magyar elnökség a lehető leggyorsabban lépett annak érdekében, hogy a rendkívüli támogatások, lehetőségek, segítségek megnyíljanak. Hozzátette, ezt a többi állam is támogatta, a közép-európai országok számára ez mind fontos. 

Az unió részéről egyelőre még csak deklarációk vannak, meg különböző posztok a közösségi médiában, de konkrét segítségfelhívás nem történt, ezért a magyar kormány nem várt erre és ő biztosít mindent a védekezéshez, a felkészüléshez 

– mondta.

 

Már a bontásra készül a vízügy

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgatója, Láng István elmondta: a szigetközi szakaszon még mindig harmadfokú készültség van, viszont az árhullám tetőzése már Dunaföldvárnál jár. Kifejtette: ez azt jelenti, hogy az állami védvonalak hossza vasárnapra még tovább emelkedett. 

Most összességében 755 kilométeren védekezünk, és ennek megfelelően a vízügyi szakemeberek kivezényelt létszáma is megközelíti a 2000 főt a gátakon

 – mondta.

A további feladatokról szólva megjegyezte,

 a legnagyobb feladat az ideiglenes védművek visszabontása lesz, azonban ehhez meg kell várni, amíg az árvízszintek egy része a harmadfokú, illetve a másodfokú készültség alá kerülnek, és csak ezután lehet megkezdeni a tereprendezési munkálatokat.

Kifejtette: először azokat az elemeket bontják el, amelyek a vízmagasság ellen épültek ki, utoljára pedig azokat, amelyek a szivárgás és a tartós terhelés ellen épültek ki.  

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgatója kiemelte, a hatnapos meteorológiai előrejelzés szerint 15 milliméteres eső várható, de ez már nem fog érdemi árhullámot okozni. 

 

 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.