Jól haladnak a József főhercegi palota felújítási munkálatai

A palotához stílusában szervesen illeszkedő építmény eredetileg 1906-ra készült el.

Forrás: Facebook2024. 09. 22. 22:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent György téri József főhercegi palota újjáépítése a tervezett ütemben halad – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán.

A közleményben azt írták, megkezdődött a József főhercegi palota kertjét szegélyező díszes kerítés építése. A dolgozók az alapozást követően elkezdték a főhercegi palotától északra húzódó József-kert tekintélyes kerítésfalának, a lodzsának az építését.

A munkálatok jelenlegi fázisában a szakemberek a tetősíkok találkozásánál már felhelyezték a horganylemezből készült, lángmotívumokban végződő gerincelemeket és csúcsdíszeket. Zajlik a homlokzati elemek beépítése, melynek során a lábazatra faragott köveket, ezek fölé pedig nagy teherbírású tartókonzolokra szerelt, könnyített burkolati rendszert építenek ki.

Hosszú múlt áll az épület mögött

A palotához stílusában szervesen illeszkedő építmény eredetileg 1906-ra készült el. Északról és délről kapuzat fogta közre, amelynek nyílásában kétszárnyú kovácsoltvas kapuszerkezet, oromzatán a főhercegi címer és a korona kapott helyet. A kerti lodzsát egy-egy bástyaszerű torony zárta le, amelynek gúla formájú sisakját sasmadaras szobordíszek ékesítették. Az építmény kerti oldalán árkádsor, emeleti részén pedig ión oszlopsor állt, ezek tartották a pergola gerendázatát – hívták fel rá a figyelmet a közleményben.

A díszes kerítés szinte sértetlenül vészelte át a II. világháborút, csupán a déli toronysisak és a pergola sérült meg. Ennek ellenére a háborút követően a teljes építményt elbontották, helyén hosszú évtizedekig elhanyagolt rommező állt. A Nemzeti Hauszmann Programban most eredeti formájában állítják helyre a kerti lodzsát és a hozzá kapcsolódó kapuzatokat is.

Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg palotája 1906-ra készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban. Az épület Budapest 1944–45-ös ostroma idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, ennek ellenére 1968-ban felrobbantották. A palotát eredeti állapotában építik újjá, amely a jövőben az Alkotmánybíróság méltó otthona lesz.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/ Nemzeti Hauszmann Program)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.