Kritikus pillanatban járunk, most mindenkinek 24 órában kell dolgoznia és figyelnie

Az OVF szóvivője azt kérte, ilyenkor senki ne zavarja a szakembereket.

Forrás: MTI2024. 09. 20. 19:12
Vámosszabadi, 2024. szeptember 16.
Vízügyi dolgozók homokzsákokat pakolnak a vámosszabadi határátkelõnél 2024. szeptember 16-án. A Vámosszabadi és a szlovákiai Medve közötti határátkelõt a Duna áradása miatt lezárták a közúti forgalom elõl.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most a legnagyobb a terhelés a gátakon, most kell mindenkinek 24 órában dolgoznia és figyelnie – jelentette ki Siklós Gabriella az M1 aktuális csatornán péntek délután. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta, hogy Komáromnál már tetőzött, Esztergomnál tetőzés közeli állapotban van a Duna, Budapesten 835-840 centiméter a vízállás, ami 50-55 centiméterrel elmarad a 2013-as árvízétől.

A két napja elzárt Kisorosziban élők tudják kezelni a helyzetet, és mivel közeledik a tetőzés, várhatóan néhány nap múlva felszabadul a terület – jelentette ki Siklós Gabriella.

A Budapesttől délre fekvő területeken az 1954-es jeges árvízre építették ki a töltésvonalakat, azok nagyon magasak, de ott is előfordulhatnak védendő helyek, csurgások, szivárgások, buzgárok

– emelte ki a szóvivő.

A Lajtán még mindig a legmagasabb fokú a készültség, de nagyon lassú apadás kezdődött el, „egy-két centimétert már néha apad” – jelezte Siklós Gabriella.

A szóvivő arra kért mindenkit, hogy 

ne a töltésekre és az ideiglenes védművekre kiránduljanak,

mert ezek bármikor elkezdhetnek átnedvesedni, átázni és ilyenkor nem szabad zavarni a vízügyesek munkáját, mivel hihetetlenül nagy a felelősségük és nagy szükségük van nyugalomra.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.