Az összefogás ereje: a másfél éve kerekesszékbe került férfi is kiveszi a részét a védekezésből

A férfi egyik lánya szerint apjának hatalmas önbizalmat adott, hogy hasznosnak érezheti magát.

Forrás: Bors2024. 09. 20. 8:04
Forrás: Facebook/Vitályos Eszter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk lakossága szinte egy emberként fogott össze a Dunán érkező árhullám elleni védekezésben. A Szentendrén dolgozók is sikeresen megvédték a települést fáradtságos munkájuknak köszönhetően. Az árvízi védekezésből Zsíros Kálmán is kivette a részét, aki egy róla készült kép miatt néhány óra alatt az árvíz egyik legnagyobb hőse lett – írja a Bors.

A Duna menti települések partjainál nem kell sokáig keresni ahhoz, hogy a védekezésen dolgozó helyi önkéntes embereket találjunk. Így van ez Pócsmegyeren is, ahol az egész település összefogott, hogy megmentsék szeretett falujukat a víztől. A szentendrei Pócsmegyeren és a településhez tartozó Surányban idősek, fiatalok, nők és férfiak dolgoztak a védekezésen. Aki nem tudott aktívan részt venni a fizikai munkában, az szendviccsel, üdítővel vagy egy adag bogrács gulyással járult hozzá a munkához.

Van egy férfi, aki azok után is kivette a részét a védekezésből, hogy másfél évvel ezelőtt kerekesszékbe került,

mivel cukorbetegsége miatt elveszítette a bal lábát. Zsíros Kálmán nemcsak együtt él a helyzetével, hanem ha szeretett települése segítségre szorul, akkor azonnal indul, és ha kell, homokot lapátol.

Fotó: Bors

Az interneten olvastuk a felhívást. Brigi lányommal közösen mentünk le a gátra, vittük a lapátot is, hogy megtöltsük a zsákokat homokkal. Készült ott rólam egy fotó, ami felkerült az internetre

– mondta a lapnak Zsíros Kálmán, aki az interneten néhány óra alatt az árvíz szimbólumává vált. A férfit meglepte a sok méltatás, hisz szerinte alapvető emberi tulajdonság, hogy az ember ott segít, ahol tud.

Én csak tettem a dolgomat, a többiekkel együtt. Ez csupán emberség. Csodálatos dolog, hogy tényleg az egész település összefogott. Mindenki szorgalmasan és erejét megfeszítve dolgozott.

– mondta. Hozzátette: rengeteg zsákot megtöltött, és jólesett neki, hogy segíthetett. Izomláza is lett másnapra.

A férfi lányai nagyon büszkék édesapjukra. Egyikük szerint édesapjának hatalmas önbizalmat adott, hogy hasznosnak érezheti magát, így természetesen a következő napokban is együttes erővel veszik ki a részüket az árvízi védekezésből.

A férfit Vitályos Eszter is bemutatta a közösségi oldalán, amelyről korábban már a Magyar Nemzet is beszámolt.

A surányi összefogás olyan eredményes, hogy a vízügyi szakemberek utasítására a csütörtöki napot mindenki pihenéssel tölthette, hisz a következő napokban még szükség lesz a helytállásra. Csütörtöktől már őrjáratoznak is az önkéntesek, hogy azonnal tudjanak reagálni, ha a gát magasításra vagy javításra szorulna.

Fotó:  Bors

 

Borítókép: Zsíros Kálmán és lánya (Forrás: Facebook/Vitályos Eszter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.