A Magyar Péter-jelenségről beszélt Tarlós István

Az egykori főpolgármester szerint a kormány és Karácsony Gergely kapcsolata javulni fog.

Forrás: Index2024. 09. 26. 20:35
KAV_20230223001
20230223 Budapest Tarlós István miniszterelnöki főtanácsad Fotó: Katona Vanda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István egykori főpolgármester az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt az árvízvédelemről, a Lánchíd felújításáról, a júniusi főpolgármester-választásról és Magyar Péterről, a Tisza Párt elnökéről. A politikus először azt emelte ki, hogy egész életében Óbudán élt, volt polgármester, majd főpolgármester, nagyon közel áll hozzá a főváros, emiatt nehéz nem követnie az eseményeket.

A római-parti árvízvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban Tarlós István megjegyezte, hogy a pünkösdfürdői védművet ők fejezték be, és az Aranyhegyi-pataknak a bal parti védművét is ők terveztették meg, valamint elkezdték megépíteni is, de ezt már Karácsony Gergelyék fejezték be.

A volt főpolgármester hozzátette, hogy a Barát-patakkal kapcsolatban is ők tárgyaltak, és kisebb munkákat is elvégeztek, többek közt az Árpád híd budai hídfőnél a tönkrement mellvédfalakat megjavították, és megszüntették a nyitott árvízi kaput is az Erzsébet hídnál. Tarlós István elmondta, hogy nekiálltak a Római-parton a fővédműnek is, amivel kapcsolatban kiemelte, hogy szerinte a mobil gátak kiválóan vizsgáztak többek közt Visegrádon is, de ezt a zöldek ellenezték, és szerinte probléma, hogy ártérnek nevezik a hullámteret, de a partél definícióját is problémásnak nevezte. Mint mondja, soha nem akartak partélen építeni védművet.

Leszögezte, hogy most is kiállna a védmű mellett, ami nem épült meg, majd hozzátette, hogy Demszky Gáborék is a parti sávban gondolkoztak, a védműfejlesztést is itt képzelték el.

A volt főpolgármester azzal folytatta, hogy a Római-parton a nyúlgát valamikor 1979-ben elsőrendű védvonal lett, de ez egy ideiglenes védmű, aminek nincs alapja, és a mai napig nincs használatbavételi engedélye. Szerinte amit itt hullámtérnek neveznek, az 110 éve egyfolytában épül be, de az építési hatóság nem szabálytalanul adta ki az építési engedélyeket. Megjegyezte, hogy valamikor el lehetett volna képzelni egy változtatási tilalmat, de ez nem történt meg.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy szívügye volt ez a terület, és meg akarta oldalni. Hozzátette, hogy hat szakvélemény is a birtokában van, ami leírja, hogy a parton kell a védművet megépíteni, és szerinte Karácsony Gergely felelős azért, hogy ezt „megfúrták”, ráadásul a főpolgármester ezt az egészet nem tudja szakmailag megítélni.

A főpolgármester-választás bábszínház volt?

Korábban egy műsorban korábban Tarlós István elárulta, Grundtner Andrásra, a Mi Hazánk képviselőjére adta le a voksát a júniusi főpolgármester-választáson. Tarlós elmondta, eddig egyetlen párt volt, amibe belépett, az az SZDSZ volt, de onnan kilépett, amikor koalíciott kötöttek az MSZP-vel. Nem lépett be a Fideszbe sem, de mint mondta, 

a kormánypárt az összes szavazatát megkapta a júniusi választásokon is, és ha sorskérdésekben nem változtat politikáján a párt, továbbra is rájuk szavaz.

Visszatérve a főpolgármester-választáson leadott szavazatára, Tarlós István hangsúlyozta, hogy semmi indulata nem volt annak, hogy így döntött, mint mondta, Karácsony Gergelyről azt gondolja, hogy szerinte nem neki találták ki ezt a pozíciót, Vitézy Dávidot pedig főpolgármester-helyettesnek egy bizonyos területen alkalmasnak tartja, de részben a személyisége, részben pedig az egyirányú felkészültsége miatt alkalmatlannak gondolja őt a főpolgármesteri pozícióra. Ezért szavazott a Mi Hazánk jelöltjére.

A Magyar Péter-jelenség

Tarlós István szerint „hülyeség” az, amit Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke állít, hogy az „óbaloldal” és a Fidesz összejátszik. Szerinte ilyen összefüggés nincs, és ez a kijelentés lehet, hogy jól hangzik, de logikailag és a szigorúan vett tények alapján nem felel meg a valóságnak.

Kitért arra, hogy szerinte a kormánypárti médiának nem úgy kellene kezelni Magyar Pétert, ahogyan azt teszik, többek közt sokadrangú kérdésekben kritizálják, mert az tévútra viheti a dolgokat. Ő nem tudna bízni Magyar Péterben a személyes múltja miatt, és szerinte azt sem bizonyította, hogy megvannak benne a képességek egy ország vezetéséhez, és el tudja képzelni, hogy Magyar Péter népszerűsége rohamosan csökkenni fog a jövőben. Úgy gondolja, hogy a kormány és Karácsony Gergely kapcsolata javulni fog, többek közt a Magyar Péter-jelenség miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.