Michelin csillagos olasz séfek vendégeskedtek egy veszprémi gasztrofesztiválon

Az is kiderült, hogyan lehetséges: az olaszok este eszik a legtöbb tésztát, még sincs „nehéz gyomor” érzésük.

2024. 09. 09. 22:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország gasztronómiai különlegességeibe és borkínálatába nyerhettek betekintést a látogatók szeptember 6–8. között a veszprémi Balaton Wine&Gourmet fesztiválon a balatoni régió éttermei és borászatai mellett. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével szervezett eseményen számos bemutatónak és kóstolónak lehettek szemtanúi a gasztronómia szerelmesei, olyan előadókat felvonultatva, akikkel ritkán találkozni egy közös rendezvényen.

Két Michelin csillagos séf érkezett Veszprémbe: Giuseppe Di Iorio és Mauro Elli, akik minden nap egy-egy élményétkezésen hozták el Lazio és Lombardia tartományok ízeit a szerencsés résztvevőknek.

A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a borkultúra bemutatása, amely az idei vendégország egyik nagy erőssége: a világszerte híres és Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendő olasz borok világában Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati szövetség szakértőjének kalauzolásával mélyülhettek el az érdeklődők, akinek elsősorban a klasszikus eljárással készülő pezsgőborok és az ellenálló szőlőfajták a szakterületei. Valota szakembereknek és érdeklődőknek tartott mesterkurzust az olasz habzóborokról, amit a csúcsborokat bemutató mesterkurzus követett, olyan válogatott szuperprémium tételekkel, amelyek egy része itthon még sehol nem érhető el, és Olaszországban sem mindenhol.

Fotó: Balaton Wine&Gourmet fesztivál

 

Koktél és olívaolaj

A koktélkedvelők sem maradtak szenzáció nélkül, ugyanis a rendezvény vendége volt Fabio Bacchi bartender-mester, aki karrierje során a világ legjelentősebb szállodaláncaiban fordult meg, szakmai útját számos rangos nemzetközi díj kísérte, a szaksajtó háromszor választotta meg az Év Bármenedzserévé, valamint elnyerte a Champagne és Anysetier Rendjének lovagi címét is. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az érdeklődők, melyek közül szombaton a Mercato olasz piactér színpadán adott elő az olasz bárkultúráról, számtalan, a helyszínen készült koktél és aperitivo kíséretében.

A fesztivál alkalmából ellátogatott hozzánk az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról és annak számos fajtájáról, illetve felhasználásáról tartott nagy sikerű előadást és mesterkurzust.

 

Olasz tészták, pizza, fagyi és kávé

A tésztapártiaknak kedvezett a Bocca Gourmet előadása, ahol Roberto Conti a kézműves tészták világába kalauzolt el mindenkit,

lerántva a leplet arról, hogyan lehetséges az, hogy az olaszok este eszik a legtöbb tésztát, még sincs „nehéz gyomor” érzésük.

Valamint beavatta az érdeklődőket a friss és száraz tészta közti különbségbe és abba, hogy miért nem ugyanolyan az otthon készített házi tészta, mint a bolti. Az Adimarc Kft. nápolyi pizzakészítő mestere a hajszálvékony, mégis buborékos tésztájú pizzák titkait osztotta meg, miközben az érdeklődők megtudhatták, miért különleges a maga egyszerűsége mellett a nápolyi pizza, és miért érdemelte ki világhírnevet.

Az olasz vendégszereplés keretében idén új helyszínnel, a „Mercato”-val, vagyis olasz piactérrel bővült a fesztivál, ahol az olasz gasztronómia legjavával várták a közönséget a kiállítók. Az itt felállított színpadon Vágó Piros vezetésével kóstolhattak grappát, olasz borokat és koktélokat. Akinek hűsölni támadt kedve, Massimo Turano „gelato” előadásán volt a legjobb helyen, ahol mindent megtudhatott a világhírű olasz fagylaltok elkészítésének kulisszatitkairól, és persze meg is kóstolhatott egy-egy klasszikus és innovatív ízvilágú finomságot is. Akit épp elkapott egy kisebb „kajakóma” ennyi kóstoló után, szintén megtalálta a számítását Simone Meriggi előadásán, ahol különböző fajta olasz kávékat kóstolhatott.

Borítókép: Előadók a fesztiválon (Fotó: Balaton Wine&Gourmet fesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.