Olaszország gasztronómiai különlegességeibe és borkínálatába nyerhettek betekintést a látogatók szeptember 6–8. között a veszprémi Balaton Wine&Gourmet fesztiválon a balatoni régió éttermei és borászatai mellett. Az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) budapesti irodájának közreműködésével szervezett eseményen számos bemutatónak és kóstolónak lehettek szemtanúi a gasztronómia szerelmesei, olyan előadókat felvonultatva, akikkel ritkán találkozni egy közös rendezvényen.
Két Michelin csillagos séf érkezett Veszprémbe: Giuseppe Di Iorio és Mauro Elli, akik minden nap egy-egy élményétkezésen hozták el Lazio és Lombardia tartományok ízeit a szerencsés résztvevőknek.
A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a borkultúra bemutatása, amely az idei vendégország egyik nagy erőssége: a világszerte híres és Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendő olasz borok világában Gabriele Valota enológus, az Assoenologi borászati szövetség szakértőjének kalauzolásával mélyülhettek el az érdeklődők, akinek elsősorban a klasszikus eljárással készülő pezsgőborok és az ellenálló szőlőfajták a szakterületei. Valota szakembereknek és érdeklődőknek tartott mesterkurzust az olasz habzóborokról, amit a csúcsborokat bemutató mesterkurzus követett, olyan válogatott szuperprémium tételekkel, amelyek egy része itthon még sehol nem érhető el, és Olaszországban sem mindenhol.

Koktél és olívaolaj
A koktélkedvelők sem maradtak szenzáció nélkül, ugyanis a rendezvény vendége volt Fabio Bacchi bartender-mester, aki karrierje során a világ legjelentősebb szállodaláncaiban fordult meg, szakmai útját számos rangos nemzetközi díj kísérte, a szaksajtó háromszor választotta meg az Év Bármenedzserévé, valamint elnyerte a Champagne és Anysetier Rendjének lovagi címét is. Fabio Bacchival a rendezvény mindhárom napján találkozhattak az érdeklődők, melyek közül szombaton a Mercato olasz piactér színpadán adott elő az olasz bárkultúráról, számtalan, a helyszínen készült koktél és aperitivo kíséretében.
A fesztivál alkalmából ellátogatott hozzánk az Olasz Nemzeti Olívaolaj Kóstoló Szövetség szakértője, Carlotta Pasetto olívaolaj-sommelier is, aki az olasz gasztronómia és a mediterrán diéta egyik legmeghatározóbb alapeleméről, az olívaolajról és annak számos fajtájáról, illetve felhasználásáról tartott nagy sikerű előadást és mesterkurzust.