Rekord számokkal ünnepli Magyarország a Turizmus Világnapját

Soha nem pihentek annyian a hazai szálláshelyeken a főszezonban, mint idén.

2024. 09. 27. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UN Tourism) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. A Visit Hungary az ágazat társadalmi és gazdasági jelentőségét hangsúlyozva rámutatott, mintegy 400 ezer család megélhetését biztosítja a turizmus, amely egyben a GDP több mint 12 százalékát is adja. A nyáron közel 7 millió vendéget fogadtak a magyar szálláshelyek, ami 8,6 százalékkal magasabb még a tavalyi rekordévinél is. De csúcsok dőltek meg az év első nyolc hónapjában is: az országos vendégforgalom a tavalyit közel 11 százalékkal múlta felül, Budapesten pedig még ennek is a kétszeresével, több mint 22 százalékkal bővült – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Visit Hungary.

 

Rekordszámok Magyarországon

Mint folytatják, az idei II. negyedév szolgáltatás-külkereskedelem egyenlegének 2,9 milliárd eurós aktívumához pedig 925 millió euróval járult hozzá a szektor, a pozitív egyenleg mintegy harmadát biztosítva. Amint a Visit Hungary felhívta a figyelmet, az ágazat erőteljes növekedését mutatja az is, hogy soha nem pihentek annyian a hazai szálláshelyeken a főszezonban, mint idén. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a közel 7 millió vendég csaknem 9 százalékkal  több a tavaly nyárinál. Az általuk eltöltött csaknem 18 millió vendégéjszaka pedig közel 3 százalékkal  haladta meg az előző évit. A nyári rekordból a főváros alaposan kivette a részét: Budapestre mintegy 2 millió vendég érkezett, ötödével több, mint 2023 nyarán. A Balaton is különösen népszerű volt, június-augusztusban 1,7 milliónál is többen keresték fel, ami 6,2 százalékkal túlszárnyalta az egy évvel ezelőtti értéket.  

A térség szálláshelyein pedig még a fővárosinál is 20 százalékkal több, 5,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

 A turisztikai konjunktúrának köszönhetően az első nyolc hónapban is az előzetes várakozások felett teljesített az ágazat. Összesen 12,5 millió vendég 31,5 millió éjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, ami a tavalyi vendégéjszakákat is meghaladja 5,5 százalékkal. Idén Budapest és a beutazóforgalom húzta legjobban a turizmust. Míg ugyanis a vendégforgalom augusztus végéig országosan közel 11 százalékkal , addig Budapesten 22,1 százalékkal bővült. Sőt, a fővárosban a nemzetközi turisták 23 százalékos bővüléssel szárnyalták túl az előző évit. Vidéki térségeinkben is közel 6 százalékkal  többen fordultak meg, a Balaton vendégszáma több mint 8 százalékkal alakult a tavalyi évi felett.

A kiemelkedő forgalmi adatoknak köszönhetően a szálláshelyek bevételei már az év első nyolc hónapjában túllépték a 693 milliárd forintot, és infláció feletti mértékben, 13 százalékkal nőttek a tavalyi azonos adatokhoz képest. A vendéglátóhelyeken pedig közel 12 százalékkal többet, összesen 1 351 milliárd forintot költöttek a vendégek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.