Ritka betegség ütötte fel a fejét, nincs ellene védőoltás + videó

Idén már harminc esetet regisztráltak, amit a nyugat-nílusi láz okozott.

2024. 09. 09. 12:13
Budapest, 2024. április 24.
Szlávik János, a Belvárosi Orvosi Centrum infektológus szakorvosa a XXI. Század Intézet Covid-tanulságok? címû konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a Kertész Imre Intézetben 2024. április 24-én.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Oltásokkal előzhető meg a súlyos fertőzések, így például a Covid, a szamárköhögés és a kanyaró kialakulása – hívta fel a figyelmet Szlávik János infektológus Áder János volt köztársasági elnök Kék Bolygó című, hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető podcastjában.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének arra a felvetésére reagálva, hogy az elmúlt időszakban egyre többen kapják meg a Covid-fertőzést, Szlávik János elmondta: a koronavírus az influenzával ellentétben nem évszakfüggő, és a nyár folyamán kezdett emelkedni a szennyvíz víruskoncentrációja. Ugyanakkor a vírus megszelídült, és egyre kevésbé okoz súlyos tüneteket, ám az idősek esetében továbbra is veszélyes lehet. Példaként említette, hogy a vírus folyamatosan mutálódik, van olyan variáns, amely harminc elemében változott, így ehhez kellett igazítani az új védőoltásokat is.

Ezek a fertőzést nem akadályozzák meg, de a súlyos tüneteket igen

– tette hozzá.

Áder János a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több trópusi szúnyogfaj jelenik meg Magyarországon, amelyek például a nyugat-nílusi láz terjesztői, és idén már harminc ilyen fertőzést regisztráltak. Szlávik János szerint ez nem riasztó, hiszen 2018-ban például 200 ilyen esetet regisztráltak. A fertőzöttek 80-90 százalékánál csak enyhe vagy semmilyen tünetek nem jelentkeznek.

Ám a fertőzöttek öt-tíz százalékánál kórházi kezelés szükséges. A baj az, hogy nincs ellene védőoltás

– jegyezte meg.

Közlése szerint a globális felmelegedés miatt a szúnyogok egyre északabbra húzódnak, és 2030-ra akár az összes trópusi szúnyogfaj jelen lehet Magyarországon. Arra is figyelmeztetett, hogy ha valaki trópusi országból hazatérve betegnek érzi magát, azonnal menjen orvoshoz. A továbbiakban Áder János hangsúlyozta, napjainkban olyan betegségek jelennek meg újra, mint például a szamárköhögés, amelyeket már legyőzöttnek hittünk.

Szlávik János elmondta, ugyan

egész Európában emelkedik a szamárköhögéses esetek száma, de járványról nem beszélhetünk.

Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a Covid miatt bevezetett hosszú lezárások nyomán, amíg nem érintkeztek egymással az emberek, nőtt a populáció fertőzések iránti fogékonysága.

Ezért a szamárköhögés is jóval erősebben támad

– fűzte hozzá.

Szerinte az is okozhatja a terjedését, hogy a manapság használt oltóanyag jóval biztonságosabb, ám gyengébb is, mint a korábban alkalmazott készítmény, és elsősorban a csecsemők védettségét szolgálja. Ebben a helyzetben az infektológus azt ajánlja, hogy a nők már a várandósság alatt oltassák be magukat a szamárköhögés elleni vakcinával, illetve mindenki tegye, aki közvetlen kapcsolatba kerülhet a csecsemővel, így pedig elkerülhető a baj. Mindezzel kapcsolatban arról is beszéltek, hogy sok nyugat-európai országban nincs kötelező oltási rend. Szlávik János megjegyezte, sok szülő tévesen hiszi azt, hogy jobb átesni a betegségen, mint a védőoltás.

Miközben több betegségnek, például a kanyarónak súlyos, az idegrendszert romboló következményei lehetnek. A szigorú magyar oltási rendnek köszönhetően a kanyaró ma jellemzően a környező országokból behurcolt betegség Magyarországon, és 2002 óta nem is találkoztak olyan beteggel, aki Magyarországon fertőződött meg

– tette hozzá.

Végül Áder János és Szlávik János egyetértett abban, hogy pánikra ugyan nincs ok, de fontos a megelőzés.

Borítókép: Szlávik János (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.