1956 hőseinek tettei az őket követő generációk DNS-ébe is beépülnek

A forradalom hőseire emlékezett az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

2024. 10. 21. 14:09
CZEPEK Gábor

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az 1956-os szabadságharc azt üzeni, hogy ma is helyénvaló a szabad gondolkodás – mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tárca 1956-os megemlékezésen, ahol miniszteri elismeréseket adtak át. Czepek Gábor kiemelte: az 1956-os szabadságharc az önálló utat járó, önálló gondolatokra és azok felvállalására képes nemzet ünnepe.

Vajon joga van-e egy nemzetnek helyteleníteni a kolhozosítással és kuláklistákkal övezett gazdaságszervezést, és vajon joga van-e egy országnak felkiáltani, ha a doktriner zöldideológia mögött olyan gazdasági mechanizmust sejt, amely Európát a kudarc felé viszi?

– tette fel a kérdést, majd úgy folytatta: vajon el kell-e viselnie egy közösségnek, hogy tagjait elítélik koncepciós perekben, csupán a véleményük miatt? Vajon tűrni kell-e, hogy csak azért, mert önállóan gondolkodunk, a szégyenpadra ültessenek minket, és a nekünk járó forrásokat töröljék?

Az államtitkár leszögezte: ezzel nem azt akarja mondani, hogy az ’56-os hősök tetteinek ma időszerűsége van, a gondolatok forradalmi bátorságának azonban igenis van aktualitása.

Kijelentette: 1956 eseményei, illetve ’56 hőseinek tettei az azt követő generációk DNS-ébe épülnek, akkor is hatnak, ha „nem ünnepeljük, még akkor is, ha nem tudunk róla”. Százezrek sorsát érinti az a néhány nap, és ezek a sorsok hálóként összefonódnak – mondta Czepek Gábor. Az államtitkár a megemlékezésen köszönetet mondott az idei őszi árvíz által nyújtott helytállásért az árvízvédelemben részt vevőknek, és elismeréseket adott át.

Borítókép: Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.