A kormány nem vár tovább Brüsszelre + videó

Varga-Bajusz Veronika bejelentette, fontos változás jöhet a modellváltó egyetemeken.

Forrás: MTI2024. 10. 02. 10:40
VARGA-BAJUSZ Veronika
Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényjavaslatot nyújt be a Kulturális és Innovációs Minisztérium az egyetemek kuratóriumainak működéséről szóló szabályozás módosításáért – mondta a tárca felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Varga-Bajusz Veronika emlékeztetett: 2022-ben zárták ki a modellváltó egyetemeket az Erasmus és a Horizont programból. A későbbi tárgyalásokon Brüsszelben olyan kéréseket fogalmaztak meg például, hogy az egyetemek rektorai, tanárai ne vehessenek részt a kuratóriumokban, vagy külső NGO-k határozzák meg, hogy ki lehet kuratóriumi tag – sorolta, ezeket a kéréseket az egyetemi autonómia szempontjából értelmezhetetlennek nevezve.

Voltak azonban olyan brüsszeli elvárások – például a határozott idejű kuratóriumi tagságra vagy az összeférhetetlenségre vonatkozóan – amelyekről a kormány tavaly novemberben szabályozási javaslatot küldött az Európai Bizottságnak, azonban azóta sem kaptak választ

– emelte ki.

Mint mondta, a kormány nem vár tovább, az őszi ülésszakon törvényjavaslatot nyújtanak be. Ennek része lesz a hatéves finanszírozási időszakhoz igazodó határozott idejű kuratóriumi tagság és az összeférhetetlenség szabályozása – ismertette.

Varga-Bajusz Veronika beszélt arról is, hogy a Pannónia programban éves szinten ötezren vesznek részt a modellváltó egyetemekről, ehhez képest ebben a félévben várhatóan háromezer hallgató csatlakozik a mobilitási programhoz. 

Több mint 1600-an biztosan utaznak, mintegy 800-an már kint vannak, és 1500-2000 körüli pályázat van folyamatban

 – jelezte.

A kormány továbbra is kitart a mobilitási program finanszírozása mellett, ráadásul a Pannónia program nemcsak Európára, hanem a világ bármely egyetemére segíti a mobilitást, és teljes kreditelismerést nyújt – emelte ki az államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: Brüsszelnek inkább politikai, mint valós kifogásai vannak az egyetemi szabályozással kapcsolatban. A magyar hallgatók azonban ennél többet érdemelnek – hangsúlyozta az államtitkár.

Borítókép: Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár (Fotó: MTI/Soós lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.