A pedagógushallgatók már az első évtől gyakorlaton vehetnek részt

Új megállapodást kötött a Debreceni Egyetem.

2024. 10. 11. 15:17
Debrecen, 2023. szeptember 29.
Érdeklõdõk egy mentõhelikopter mellett, amely egy imitált közlekedési baleset helyszínén szállt le, ahol a sérülteket a mentõszolgálat és rendõrség munkatársai látták el a Kutatók éjszakája rendezvényen a Debreceni Egyetem fõépülete elõtt 2023. szeptember 29-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem a Debreceni Tankerületi Központtal és a Debreceni Szakképzési Centrummal a tanárképzés szakmai gyakorlatának elősegítésére.

A pénteken aláírt megállapodás értelmében a pedagógushallgatók már az első évtől gyakorlaton vesznek részt, amelynek során mentorpedagógusok kísérik majd őket – mondta el Forisek Péter, az intézmény Pedagógusképző Központjának főigazgatója az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón. 

Pósánné Rácz Annamária, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az együttműködésből jól látszik, hogy az egyetem és a partnerek elkötelezték magukat a minőségi tanárképzés mellett. 

A mentorprogramot méltatva kiemelte, ez biztosítja, hogy olyan tanárok foglalkozzanak a tanárjelöltekkel, akik maguk is a legjobbak a szakmájukban.

 A most megkötött együttműködés olyan jó és példaértékű gyakorlat, amelyet akár országos méretűvé is lehet majd szélesíteni – mondta a helyettes államtitkár. 

Pósánné Rácz Annamária közölte: az egyetemektől a kormány azt várja, hogy legyenek a gazdasági élet motorjai, valamint a kulturális élet és a tudásközvetítés központi elemei a saját régiójukban. Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója "óriási ajándéknak" nevezte, hogy 75 tanár tudja ingyenesen elvégezni az egyetemen a mentorképzést, amely – szerinte – azért lesz nagyon hasznos, mert a tanári hivatást nem lehet tankönyvből megtanulni. Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott, Debrecen a lehetőségek városa, hiszen a szakképzésben tanuló diákok számára kettős jövőképet tud biztosítani: gyors elhelyezkedést a munkaerőpiacon vagy továbbtanulást az egyetemen. Tíz évvel ezelőtt még lemondott a felsőoktatásról az, aki a szakképzést választotta, de mostanra a szakképzés és a felsőoktatás összekapcsolódott, így a szakképzés a felsőoktatás "előszobájává" vált – mutatott rá a kancellár.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.