A szakorvosi ellátás is javulhat az okoseszközökkel

Az uniós forrásból indított magyar–szerb program 2026 áprilisáig tart.

2024. 10. 11. 8:24
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Purjesz Béla Infektológiai Klinikai és Oktatási Központ egyik kórterme az épület ünnepélyes átadásának napján, 2023. február 16-án. A beruházás mintegy négymilliárd forintos kormányzati támogatásból és az SZTE 340 millió forintos saját forrásából valósult meg (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zentai kórházban a szakorvosi ellátást javító magyar–szerb program indult uniós támogatással, amely során a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a telemedicina során alkalmazott megoldásokat adaptálják a délvidéki városban – írja az MTI.

A közlemény szerint 2026 áprilisáig tartó program 568 ezer eurós (228 millió forintos) program költségeiből 483 ezer eurót (194 millió forintot) fedez uniós támogatás. A két intézmény által júliusban indított projekt célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása és az országhatáron átnyúló szakemberhiány hatásainak csökkentése az SZTE-n a – többnyire a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia együttes jelentkezésével járó – metabolikus szindróma és a fül-orr-gégészeti problémák kezelés során már megszerzett orvosi szaktudás és tapasztalatok átadásával. 

A következő hónapokban egy kibővített telemedicinális rendszert alakítanak ki a zentai közkórházban és a Szegedi Tudományegyetemen, amely a metabolikus szindróma és fül-orr-gégészeti betegségek diagnosztizálására és kezelésére szolgál. A telemedicinális ellátás olyan egészségügyi szolgáltatás, melynek során a beteg és az őt ellátó egészségügyi személyzet (orvos, ápoló, terapeuta, gyógyszerész) között térbeli és/vagy időbeli távolság van, közvetlenül nem találkoznak, a kapcsolatuk valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre. Az egészségügyi szakembereket a beszerzett eszközök használatában és a harmonikus együttműködés kialakításában műhelymunkák sorozata segíti majd. A rendszer bővítése jelentősen hozzá fog járulni a szakorvosi ellátásban mutatkozó hiányosságok megszüntetéséhez, csökkentve az egészségügyi egyenlőtlenséget a régióban – írják.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.