Dömötör Csaba: Meg kell vonni Magyar Pétertől a szakbizottsági elnökhelyettesi megbízatását

Magyar Péter viselkedése szembemegy az Európai Parlament eljárási szabályával.

2024. 10. 11. 15:01
Dömötör Csaba
Dömötör Csaba Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz-delegáció nevében levelet küldtem az Európai Parlament elnökének. Sokan emlékezhetnek arra, hogy Magyar Péter egy pár nappal ezelőtti tüntetésen Adolf Hitlert idézte, és Hitler tanítványainak nevezte a közmédia munkatársait. Szavai botrányosak, hamisak és ízléstelenek. Relativizálják a náci birodalom rémtetteit, köztük a holokauszt felfoghatatlan tragédiáját – írta közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Fidesz EP-képviselője. 

Mint írta: nem véletlen, hogy hazai zsidó közösségek is szót emeltek a kijelentésekkel szemben. Magyar Péter viselkedése szembemegy az Európai Parlament eljárási szabályával. Kijelentése az Európai Parlament gyakorlata alapján a súlyos kötelezettségszegést is kimeríti, amely alapján meg kell vonni a szakbizottsági elnökhelyettesi megbízatását.

– A levélben arra szólítjuk fel az Európai Parlament elnökét, hogy tegye meg az ehhez szükséges lépéseket – zárta sorait Dömötör Csaba, aki mellékelte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke részére írt levelet.

Tisztelt Elnök Asszony!

Amint arról bizonyára Ön is értesült, Magyar Péter európai parlamenti képviselő (EPP), egy október 5-i tüntetésen tartott beszédében Adolf Hitler tanítványainak nevezte a számára nem tetsző tényeket és véleményeket megfogalmazó újságírókat.

A Tisza Párt elnöke a rendezvényen így fogalmazott: „Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz, az állampárt propagandájának, a tanítványok pedig megfogadták a mesterük tanácsát.”

A fenti mondatok a magyar közmédia ellen szervezett tüntetésen hangzottak el, így egyértelmű, hogy ezekkel újságírókat minősített példátlan módon.

Elfogadhatatlan, hogy a pártelnök hamis, durva és ízléstelen történelmi párhuzamot vonva sérteget magyar és európai polgárokat, és a Holokauszt felfoghatatlan tragédiáját önös politikai érdekből használja fel. A megbotránkoztató eset joggal háborította fel a magyarországi zsidóság képviselőit is, akik szintén szót emeltek az európai parlamenti képviselő Holokauszt-relativizáló kijelentéseivel szemben.

Magyar Péter viselkedése megsérti az Eljárási Szabályzat 10. cikkében lefektetett rendelkezéseket, mely értelmében „a képviselők magatartását kölcsönös tiszteletnek kell jellemeznie, annak a Szerződésekben és különösen az Alapjogi Chartában meghatározott értékeken és elveken kell nyugodnia.” Magyar Péter kijelentése a Parlament gyakorlata értelmében az Eljárási Szabályzat 21. cikkében foglalt súlyos kötelességszegést is kimeríti, amely következtében a képviselő Parlament keretében meg kell vonni a megválasztott tisztségekre, köztük különös tekintettel a bizottsági elnökhelyettesi tisztségre vonatkozó megbízatását.

A fentiekre tekintettel tisztelettel felszólítom, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a méltatlanná vált EP képviselő ne láthassa el a továbbiakban az Alkotmányügyi Bizottság elnökhelyettesi tisztségének feladatait.

Tisztelettel:

Dömötör Csaba

európai parlamenti képviselő

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.