Eltörpül a világrekorder harcsák mellett az orosházi fogás

Sokakat a mai napig meglep, hogy Európa folyóiban cápaméretű harcsák is élnek.

Forrás: Promenad 24, Berek2024. 10. 07. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Magyar Nemzet megírta, a napokban akkora harcsa akadt horogra az orosházi bányatavon, hogy még a tógazda is meglepődött. A fogásról a Kinizsi Horgászegyesület közösségi oldalán adtak hírt elsőként: – A szerencsés horgász hajnalban ment ki pecázni, de nem igazán volt kapása, így fél tíz után úgy döntött, hogy összepakol és hazamegy. Az utolsó feederbotot akarta kivenni a vízből, amin előtte volt néhány kisebb kapás, de olyan érzése volt mintha leakadt volna. Amikor jobban meghúzta a zsinórt, az akadó elindult. A kétórás fárasztás után partra került a hatalmas, 185 cm-es harcsa, amely fél mázsát nyomott. A horgász elárulta, a csali, amelyre az óriási szürkeharcsa elcsábult, vajsavas pop-up volt két szem csontival.

Mindez semmi a Széki-tóbol kifogott harcsamonstrumhoz képest

Bányai Péter idén július tizedikén indult harcsázni a devecseri Széki-tóra. A horgász különböző módszerekkel próbálkozott az általa jól ismert tóból kapást kicsikarni, ám sokáig eredménytelenül. Hajnal tájékán lett figyelmes egy óriási rablásra (amikor a harcsa nagy hanghatás közepette, a vízfelszínt felzavarva csap le prédájára), ezen felbuzdulva pedig abba az irányba indult el csónakjával, a területre érve pedig újra vízbe dobta a gilisztával felkínált horgot, ezután pedig nem kellett sokat várni az eredményre. A horgász így emlékezett vissza a Promenad24 oldalán megjelent beszámolójában a hajnali kapására:

Megvártam, míg a csalim talajt ért, majd lassú vontatásba kezdtem volna, de a harmadik tekerésre hatalmas ütést éreztem a botomon! Amit bírtam, bevágtam. Megvagy – gondoltam én! Majd egy iszonyat erőt érezve, a csónakkal együtt elrohant velem vagy 50 métert. Hiába a bivalyfelszerelés, éreztem, ő diktál. Tudtam, jó hal lesz. Kb. 20 perc fárasztás után, a karikára görbült bot végén végre öklömnyi buborékokat láttam! 

– idézte fel a horgász.

Hosszas fárasztás után végül sikerült a parthoz vonszolni a ragadozót, amelyről kiderült, nem csupán óriásharcsa, de országos rekordhal is egyben: a halőrök segítségével végzett, hitelesített mérések azt mutatták, hogy a hal 119,4 kilogrammot nyom, és 256 centiméter hosszú. A hal a mérések elvégeztével rövidesen épségben visszakerült az élőhelyére.

A legnagyobb szürkeharcsa közel háromméteres volt

Nem is olyan régen még egy magyar horgász, Zsédely Attila tartotta a világ legnagyobb horogra csalt óriásharcsájának rekordját. A magyar horgász az Olaszországban található Pó-folyóból fogott ki egy 134,97 kilogrammos, 245 centiméteres példányt, amely egészen 2023-ig tartotta a hivatalos világrekordot.

Zsédely rekordját hivatalosan Alessandro Biancardi adta át a múltnak. Ő szintén a Pó-folyóban kapott el egy óriást, amelyet tavaly a maga 285 centiméteres hosszúságával új rekordként könyveltek el, igaz, súlyára csak tippelni lehet, ugyanis a hal épségének érdekében nem terhelték tovább az állatot, a hosszúságának lemérése után azonnal visszahelyezték a folyóba. A jelenlegi becslések szerint a szürkeharcsa súlya valahol 150 és 200 kilogramm között lehetett – írta a fogásról részletes beszámolást adó Berek.

Forrás: Facebook/Alessandro Biancardi

Borítókép: A világrekorder szürkeharcsa (Forrás: Facebook/Alessandro Biancardi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.