Elutasítja az uniós vádakat Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség visszautasítja az Európai Parlament új jelentéstevője, Tineke Strik, Magyarország jogállamiságát érintő állításait.

2024. 10. 09. 14:05
Szekszárd, 2023. szeptember 30.
A szekszárdi Törvényszéki Palota ügyészségi része a Dózsa György utcában 2023. szeptember 30-án.
MTI/Ruprech Judit
Fotó: Ruprech Judit
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország ügyészsége visszautasítja az Európai Parlament új jelentéstevője, Tineke Strik Magyarország jogállamiságát érintő állításait. Strik a sajtótájékoztatója előtt nem konzultált az ügyészséggel, és már a látogatása előtt fogalmazta meg véleményét a helyzetről – derült ki a Legfőbb Ügyészség sajtóközleményéből.

A közlemény hangsúlyozza, hogy 

a magyar ügyészség független a politikai befolyástól, és a legfőbb ügyész nem kap utasításokat a kormánytól vagy az igazságügyi minisztertől. 

Emellett kiemelik, hogy Magyarország a korrupcióval kapcsolatos vélemények alapján nem tartozik a legkorruptabb államok közé az Európai Unióban. Az Eurobarometer tavalyi felmérése szerint a magyar lakosság 22 százaléka érzi a korrupciót a mindennapi életében, ami az uniós átlag alatt van.

A közlemény elutasítja azt az állítást is, miszerint Magyarországon büntetlenség lenne érvényben a bűncselekmények elkövetői számára. A magyar ügyészség minden esetben vádat emel, ahol a törvényi feltételek fennállnak, és az új jogintézmény lehetőséget biztosít arra, hogy a bírósághoz lehessen fordulni az ügyészségi döntések felülvizsgálatára.

A magyar ügyészség a közleményében hangsúlyozza, hogy a törvények szerint jár el, és várják a jelentéstevő konkrét példáit az állításai alátámasztására.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.