Ez várható a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésén

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén többek között a korábban főpolgármesteri hatáskörbe tartozó feladatok kiszervezésére is sor kerülhet.

2024. 10. 03. 4:52
HZ1_0914
20240327 budapest fovarosi kozgyules karacsony gergely havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére a tervek szerint pénteken fog sor kerülni. A meghívón szereplő első javaslat szerint Karácsony Gergely előterjesztette Budapest Főváros Önkormányzata szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amelynek értelmében a 19 feladatkört emelnének ki a főpolgármester kezéből, és helyeznék át a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott bizottságokba. 

A javaslat egy Magyar Péter irányába történő engedménynek tűnhet, ugyanis a Tisza Párt elnöke korábban a közösségi média oldalán azt írta, 

azért kértük a működési szabályzat módosítását, hogy legyen hatásköre a képviselőknek, hogy tudjanak valódi munkát végezni, felelősséget vállalni.

Vagyis Karácsony Gergely a saját hatalmának egy jó részét, 19 feladatkört átruház a Fővárosi Közgyűlésre. 

A főpolgármester ugyan a pénteki közgyűlésen nem jelöl senkit a helyettesének, és a fővárosi tulajdonú cégek vezetőiről sem szavaznak, ennek ellenére számos személyi döntés meghozatalára fog sor kerülni. A közgyűlésen ugyanis többek között megalakítják a későbbiekben a döntések előkészítéséért felelős bizottságokat, illetve megválasztják azok tagjait.

Az alakuló ülésen mindemellett sor fog kerülni az Iványi Gábor-féle hajléktalanellátó intézmények átvételének megtárgyalására. A főváros szerint ugyanis katasztrófát okozhat a hajléktalanellátásban, hogy a szeretetszolgálat által fenntartott, és hatalmas adósságot felhalmozó intézmények nem lesznek képesek ellátni az utcán élőket. 

Éppen ezért Karácsony Gergely most átvenné az intézmények fenntartását, azok után, hogy tavaly november óta a fővárosi önkormányzat fizeti Iványi alkalmazottjait. 

Tervben a BKK-rendészet 

Vitézy Dávid beterjesztette a BKK-rendészettel kapcsolatos előterjesztését, amelyben leírta, hogy 365 napos, 24 órás készenléti szolgálat létrehozására tesz javaslatot a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszámbővítésével legkésőbb 2025. január 1-jétől. Az első ütemben legalább öt BKK zavarelhárító járműbe biztosítva állandó önkormányzati rendészt. Emellett napszakonként szükséges számú állandó járőrt biztosítana a város kritikus pontjaira, közlekedési csomópontjaiba és vonalaira, kiváltva a BKK által megbízott magánbiztonsági szolgálatokat.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a rendészet működtessen egy közös diszpécserszolgálatot a rendészet és a BKK közös részvételével, amely a járművezetőktől és utasoktól érkező bejelentéseket feldolgozza, kezeli, képes a kamerák élő képeit követni, a BKK-rendészeket irányítani. Elvégezné a BudapestGO applikáció és az ügyfélszolgálat fejlesztését, hogy az utasoktól érkező jelzések chaten és telefonon is bejelenthetők legyenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.