Ferencvárosban egyszemélyi uralmat épít ki Baranyi Krisztina

A baloldali polgármester már az első nap magához ragadta a irányítást.

2024. 10. 08. 22:31
Budapest, 2024. április 24. Baranyi Krisztina (független) ferencvárosi polgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. április 24-én. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baranyi Krisztina szerint a ferencvárosiak többsége szabadelvű, befogadó és szolidáris városban szeretne élni. Ezért az újraválasztott ferencvárosi polgármester többek között úgy akar tenni, hogy a városban szivárványos, ukrán, tibeti vagy éppen kurd zászlót fog kitűzni – írja a Metropol. A lap felidézte, hogy

a képviselő-testület alakuló ülésen már kirajzolódott, hogy a szabadelvűséget, a szolidaritást, a demokráciát úgy képzeli, hogy mindenről ő dönt majd öt éven keresztül, miközben kirak egy-egy zászlót.

A képviselőknek szinte semmi valós joguk nem marad, még az érdemi vitákban sem, de a lakosság jogait is megcsorbítja a polgármester. Baranyi Krisztina és szövetségesei többségben vannak a testületben, így kérdés nélkül megszavaztak mindent.

Baranyi Krisztinát a személyes bosszú vezérli, és nem csak bennünket, ellenzéki képviselőket, hanem saját szövetséges képviselőinek jogait is csorbította, amire eddig nem csak hogy Ferencvárosban, de más kerületek vagy városok esetében sem volt példa

– mondta Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Szerine ez azt jelenti, hogy nem csak az ellenzékétől, de saját képviselőitől is fél a polgármester.

 

A szabadelvű, befogadó és szolidáris város megteremtése

Baranyi és szövetségesei teljesen átformálták a testület működésének rendjét. Ebben megcsorbították a képviselők demokratikus jogait és a lakosság véleménynyilvánítását is. A lap összegyűjtött néhányat a vitatható intézkedésekből:

  • Az önkormányzati cégvezetőkről egy személyben dönt mostantól a polgármester. Ez eddig testületi hatáskör volt.
  • Az átláthatóság szempontjából is fontos közbeszerzésekben mostantól szintén Baranyi Krisztina dönt egy személyben, ennek eddig szigorú feltételei voltak, és az egész testület döntött a kérdésekben.
  • Eddig a rendeleteket kötelező volt társadalmi egyeztetésekre bocsátani, de az új szabályzat szerint ez már nem lesz előírás. Ezzel a lakosság véleménynyilvánítását korlátozzák.
  • Maximalizálták a képviselői hozzászólások számát, ami szintén nem demokratikus alapelvű működés.
  • Szintén a demokrácia megcsúfolása, hogy a felügyelőbizottságokban sem kaptak helyet az ellenzéki képviselők, így nem lesz rálátásuk az önkormányzati cégeknél történő eseményekre, gazdasági és személyi kérdésekre.

 

Busás fizetés az alpolgármestereknek

A polgármester fizetését nem a testület állapítja meg, hanem országos szintű törvény. Ugyanakkor az alpolgármesterek fizetését a polgármesteréhez igazítják, annak 70-90 százalékában állapíthatja meg az önkormányzat.

Baranyi Krisztina az előző ciklusban nem tudta megszavaztatni, hogy az alpolgármesterei megkapják a 90 százalékot, de a mostani szövetségesei ezt szó nélkül elfogadták. Így a kerületi költségvetésből közel félmilliárd forintot kap meg ebben a ciklusban csak a három alpolgármester.

Azaz a baloldali polgármester az öt éve alatt összesen 120 millióba kerül a ferencvárosiaknak, míg helyettesei közel évi 100 millió forintba.

A képviselők azonban nem jártak ilyen jól, alacsony havi fizetést kapnak a polgármestertől, a visszafogott költségvetésre hivatkozva.

 

Baloldali képviselőnek sem tetszik

Bár Baranyi Krisztina korábban mondott olyat, hogy a választások után együttműködik majd az ellenzéki képviselőkkel, ez azonban nem valósult meg a gyakorlatban. Az alakuló ülésen inkább gyerekes módon személyeskedett az ellenzékiekkel és érdemi válaszokat sem adott nekik.

Baranyi Krisztina „újfajta” szemléletű városvezetési módszereit a DK–MSZP színeiben bejutott képviselő, Torzsa Sándor is számon kérte, mivel módosító javaslatát egyszerűen nem akarta megtárgyalni a polgármester mindenféle ürügyre hivatkozva.

Szeretném emlékeztetni polgármester asszonyt, hogy a két ellenzéki frakcióra a választók 57 százaléka szavazott, míg önre csupán 43 százalék. Tehát a többség itt az önkormányzatban kisebbségben van, és több tiszteletet szeretnék kérni a ferencvárosiak 57 százalékának, akiket mi itt képviselünk.

– jelentette ki Torzsa Sándor.

Borítókép: Baranyi Krisztina (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.