Itt a teljes Kehi-jelentés, ami alapján Magyar Pétert meneszthették a Diákhitel Központ éléről

„Önök kérték” – ezzel az alcímmel tette közzé csütörtökön az Átlátszó azt a jelentést, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) készített még 2021-ben a Magyar Péter vezette állami cégről.

2024. 10. 03. 14:02
Kürt Magyar Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése szerint – még Magyar idejében, 2021-ben – a Diákhitel Központ több alkalommal is túlárazott és felesleges kutatásokat, elemzéseket rendelt meg, sokszor valódi verseny nélkül, írja az Átlátszó tegnapi cikkében. 

A Kehi által a Diákhitel Központnál folytatott ellenőrzésről és arról írt jelentésről Magyar Péter a Partizánnak adott első interjújában azt állította, hogy a Varga Judittal való első szétköltözése miatti nyomásgyakorlás volt. Magyar verziója szerint, mivel rendeződött a kapcsolatunk Varga Judit volt igazságügyminiszterrel, „lezárták a vizsgálatot mindenféle megállapítás nélkül”. 

Ehhez képest az Átlátszó a közelmúltban megszerezte a szóban forgó (nem nyilvános) jelentést, és azt állítják, az anyag nem támasztja alá Magyar Péter utóbbi kijelentését: a dokumentum 2021 augusztusában elkészült, és kifejezetten tartalmaz megállapításokat.

A Kehi szakmai észrevételeket tesz az állami cég egész működésére vonatkozóan, leszögezve, hogy annak eredményessége nem a saját gazdálkodásából, a hitelezés fölpörgéséből származik, hanem a közvetett állami támogatásból. A kihelyezett hitelállomány 2014 óta, míg a hitelt felvevők száma 2011 óta folyamatosan csökkent, a 2020-as rekordösszegű, csaknem 33 milliárd forint hitel folyósítása pedig csak a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére bevezetett Diákhitel Plusznak volt köszönhető.

 

A vizsgálatból kiderült, hogy egy interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként százezer forintba került, és összesen négymilliót fizettek ki rá, egy 18 diából álló előadás pedig 4,4 millióba került Magyaréknak.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Kehi tanácsadói jelentése után nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél.

A Kehi közleménye szerint a Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, amelyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak. 

A teljes Kehi-jelentést most az Átlátszó is közzétette: ITT lehet belelolvasni. 

Borítókép: Magyar Péter (Forrás: Facebook/Magyar Péter) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.