Letarolta Bosznia-Hercegovinát a Cassandra ciklon, Magyarország segélycsomagot küld

A magyar segélyszállítmány már elindult a vihar sújtotta országba.

2024. 10. 07. 6:52
Komoly károkat okozott a Cassandra-ciklon Bosznia-Hercegovinában Forrás: Facebook/Jurnal de vrene
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali segélyszállítmányt küldött Magyarország Bosznia-Hercegovinának, ahol a napokban söpört végig a Cassandra ciklon, áldatlan állapotokat hagyva maga mögött.  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, 

Bosznia-Hercegovina szombat este aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, ezzel a tagországok segítségét kérte a helyzet kezeléséhez. 

Az unió a Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kutató-mentő csapatokat, lánctalpas kotrógépeket, előregyártott hidakat, generátorokat, szivattyúkat, sátrakat, lakókonténereket és takarókat kértek. 

– A magyar katasztrófavédelem tíz, egyenként huszonnégy négyzetméteres sátrat, tíz, ezerkétszáz liter/perc teljesítményű szivattyút és a hozzájuk tartozó harmincméternyi tömlőket, illetve ötszáz takarót ajánlott fel. 

A segítséget Bosznia-Hercegovina elfogadta, így a segélyszállítmány a katasztrófavédelem raktárából még vasárnap elindult a bajba jutott balkáni országba. A szállítmányt a bosnyák biztonsági minisztérium fogadja, és Konjic településre kerül. A nyugat-balkáni ország déli részén több települést is elárasztott a víz, a földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el, több ember életét vesztette – írták a közleményben. Hozzátették, hogy 

a magyar katasztrófavédelem nem először nyújt segítő kezet Bosznia-Hercegovinának, 

2014 májusában százezer homokzsákot és egy víztisztító berendezést küldött a balkáni országnak az árvíz okozta helyzet kezelésére.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.