Megduplázódott a rövidlátó gyerekek száma

Az Egészségablak alkalmazással bármikor foglalható időpont, akár hétvégén is szemészeti vizsgálatra.

Forrás: MTI2024. 10. 10. 15:14
Budapest, 2024. február 12. Az EgészségAblak applikáció egy okostelefonon az országos Járóbeteg Irányítási Rendszerről tartott sajtótájékoztatón a XX. kerületi Ady Endre utcai szakrendelőben 2024. február 12-én. MTI/Illyés Tibor
Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségablak alkalmazással egyszerűen, egy gombnyomással foglalható időpont szemészeti vizsgálatra – hívta fel a figyelmet a látás napján, a látás hónapja kapcsán Rétvári Bence.

Az Egészségablak ingyenes, bárki számára letölthető mobiltelefonos alkalmazás, amelynek segítségével többek között megnézhetők korábbi leletek, receptek és időpont is foglalható egészségügyi vizsgálatokra

– hangsúlyozta a Belügyminisztérium (BM) politikai államtitkára. Hozzátette: a regisztrációhoz tajszám, ügyfélkapu-azonosító és ügyfélkapu-kód szükséges. Ezt követően akár ujjlenyomattal, akár más azonosítással könnyen használható az alkalmazás.

Az alkalmazással bármikor foglalható időpont, akár hétvégén is

– emelte ki az államtitkár. Hozzátette: októberre 1500, novemberre pedig 5000 szabad időpont van szemészeti vizsgálatokra.

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem (SE) szemészeti klinikájának igazgatója azt javasolja, hogy 50 éves kor felett évente érdemes részt venni szemészeti szűrővizsgálaton a glaukóma, a makuladegeneráció, valamint a cukorbetegség okozta szövődmények megelőzése miatt.

A tízéves korosztályba tartozó gyermekek körében a rövidlátás előfordulási gyakorisága 25 százalékról 55–57 százalékra emelkedett Magyarországon

– jelezte az igazgató. Majd azt javasolta, hogy a gyermekek kevesebbet használjanak okostelefonokat, számítógépeket és többet tartózkodjanak a szabad levegőn, természetes fényviszonyok között, mert ezzel csökkenthető a rövidlátás kialakulásának esélye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.