Megjutalmazza az árvízi védekezésben részt vevőket a kormány

A jogosultak felmérését követően azonnal folyósítják a juttatást.

2024. 10. 23. 16:29
Pócsmegyer, 2024. szeptember 17. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (k) homokzsákot tölt meg az árvízi védekezésben segítő fiatalokkal Pócsmegyer határában 2024. szeptember 17-én. A miniszter a helyszínen elmondta, hogy több ezer középiskolás és felsőoktatásban részt vevő hallgató fiatal segít az árvízi védekezésben. MTI/Kocsis Zoltán
Fotó: MTI/Kocsis Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány elismeri az árvízi védekezésben részt vevő emberek munkáját. A Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat szerint a védekezésben közreműködő állami alkalmazottak munkáját azzal ismerik el, hogy akik nem önkéntesként vettek részt a terepi védekezésben, valamint a terepi védekezést közvetlenül irányították,

nettó 200 ezer forint egyszeri pénzügyi elismerést kapnak

– írja a Mandiner.

Az érintett területekért felelős négy tárcavezető, a belügyminiszter, az energiaügyi miniszter, a honvédelmi miniszter, valamint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter október 25-ig kapott határidőt, hogy felmérjék, kik jogosultak a jutalomra. Az érintettek számára a felmérést követően azonnal folyósítják a juttatást.

 

Nem csak az állami szervek alkalmazottai kaphatnak az adómentes jutalomból

A kormányhatározatban az is szerepel, hogy más állami szervek alkalmazottainak is kezdeményezik a pénzügyi elismerését, amennyiben közvetlenül részt vettek az árvízi védekezésben vagy az irányításában. Szintén az illetékes miniszterek feladata, hogy indokolt esetben a polgárőrök, önkéntes tűzoltók és más tűzoltósági szervezetek tagjait is bevonják az elismerésbe, ha a szervezetük illetékességi területén kívül részt vettek a védekezésben. A kifizetésekhez szükséges forrásokat Varga Mihály pénzügyminiszternek október 31-ig kell biztosítania.

A védekezésben részt vevők számára adómentes lesz a Magyar Államkincstártól kapott összeg,

mivel a kormány rendeleti úton módosította az szja-törvényt is a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Egy másik határozatban a kormány 4,4 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztérium számára, hogy fedezze a Dunán és mellékfolyói mentén szeptemberben lezajlott árvízi védekezés és vízminőség-kárelhárítás költségeit.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kocsis Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.