Minden gyermek után egyre nagyobb támogatásokat kapnak a családok

A magyar családtámogatási rendszer minden élethelyzetben segít.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 18:01
Nők babakocsikban lévő apróságokat levegőztetnek a kora tavaszi napsütésben a főváros XI. kerületében, a kelenföldi Bikás domb mellett kialakított pihenőpark sétaútján.
Fotó: MTI/Jászai Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családok a második gyermek megszületése után is számíthatnak a magyar családtámogatási rendszerre, amely minden élethelyzetben segít – mondta Zsigó Róbert a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Ahogyan az első gyermek érkezésekor, a kisebb testvérnél is számolhatnak az anyák a csed 100-zal, így fél évig ismét több pénzt kapnak, mint amennyi a korábbi fizetésük volt,

valamint a nagyobbik testvér után kaphatják a gyest vagy a gyedet – ismertette a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a családtámogatási lehetőségeket összefoglaló videójában. Hozzátette: a gyed összege – amely a korábbi fizetés hetven százaléka – az elmúlt években folyamatosan emelkedett, ráadásul ezt az apák is kérhetik, ha a család így anyagilag jobban jár.

A második gyermek érkezésekor az anyák diákhitel-tartozásának felét elengedik, valamint elengedik a kamatmentes babaváró hitel harminc százalékát, és három évre felfüggesztik a törlesztőrészletek fizetését is – jelezte az államtitkár. Majd elmondta: a kétgyermekes családok adó- és járulékkedvezménye havi negyvenezer forinttal növeli a családi kasszát, és ezt az összeget jövőre megduplázzák. A gyermekek életkezdési támogatást kapnak, ami babakötvénybe fektetve infláció felett kamatozik, és a családi befizetések után évente állami támogatás is gyarapítja – tette hozzá.

A kétgyermekes családok otthonhoz jutását maximálisan négymillió forintos vissza nem térítendő falusi csokkal, tízmillió forintos falusi csok kölcsönnel vagy országosan harmincmillió forintos csok plusszal segítik

– emelte ki Zsigó Róbert. Hozzátette: a lakhatás körébe tartozik, hogy a jelzáloghitel-elengedési támogatás a második gyermeknél egymillió forinttal mérsékli a tartozást. Valamint a szülők két gyermek esetében már plusz négy nap pótszabadságot kapnak, hogy többet lehessen együtt a család – zárta gondolatait.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.