Rezsicsökkentés: az idei télen is védettek a magyar családok

A jövő évi költségvetésben is biztosítva van a rezsicsökkentés, és amíg a Fidesz–KDNP van kormányon, addig marad a rezsicsökkentés politikája – jelentette be Németh Szilárd,. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a brüsszeli szankciók ellenére sikerült biztosítani a szükséges mennyiségű gáz beszerzését, így a tárolókban lévő földgáz mennyisége átlépte a kilencven százalékot is. Kardosné Gyurkó Katalin, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója elmondta, mik a nagycsaládosok gázártámogatásának szabályai.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 16:01
NÉMETH Szilárd
Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rezsicsökkentésnek és a gázbeszerzéseknek köszönhetően mi, magyarok vághatunk neki a legbiztonságosabb körülmények között az idei télnek –mondta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett: évi 1729 köbméteres fogyasztásig mindenki hatósági áron kapja a gázt, ez a 3,6 millió fogyasztási hely 91 százalékát fedi le.

Hozzátette: a háborús körülmények között, a brüsszeli szankciók ellenére sikerült biztosítani a szükséges mennyiségű gáz beszerzését, így a tárolókban lévő földgáz mennyisége 6,29 milliárd köbméter, ez a tárolók 92,21 százalékos töltöttségét jelenti, ami fogyasztásarányosan 59,39 százalékot jelent.

– A korábbi téli adatok alapján, figyelembe véve a gazdasági és lakossági fogyasztást, ez a mennyiség 123 napra elegendő tartalék, de 24 millió köbméter lakossági napi fogyasztást feltételezve már 261 napra elegendő. Ezzel Európában is az elsők között vagyunk

– emelte ki, majd hozzátette: a jövő évi költségvetésben is biztosítva van a rezsicsökkentés, és amíg a Fidesz–KDNP van kormányon, addig marad a rezsicsökkentés politikája.

 

Kik a jogosultak?

Kardosné Gyurkó Katalin, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri tanácsadója a sajtótájékoztatón ismertette a nagycsaládosok gázártámogatásának szabályait. Mint mondta, a nagycsaládosok gázártámogatása az elmúlt években bizonyított, a családoknak jó volt, mert a gazdasági nehézségek közepette kiszámítható volt, és tervezhetővé tette a kiadásaikat.

Hozzátette: Magyarországon 143 ezer nagycsalád van, ebből 62 316-an igényelték a nagycsaládos gázártámogatást. Jelezte: 6751 olyan család van, ahol idén született a harmadik gyermek, így már ők is jogosultak a támogatásra.

A nagycsaládosok az 1729 köbméter felett három gyermek esetén további hatszáz köbméter, majd minden további gyermek után további háromszáz köbméter földgázt vásárolhatnak a rezsicsökkentett áron

– hangsúlyozta, majd hozzátette: a támogatás nem jár automatikusan, azt igényelni kell a kormányhivatalnál, de ezt elég egyszer megtenni, és mindaddig él a nagycsaládos gázártámogatás, amíg a jogosultsági feltételek fennállnak. Jelezte: visszamenőlegesen két hónapra lehet igényelni, így aki a következő napokban beadja, annak szeptembertől él a támogatás.

Mint mondta, a nagycsaládosok gázártámogatására az jogosult, aki legalább három gyermeket nevel és családi pótlékot kap, vagy aki ugyan már csak két gyermek után kapja a családi pótlékot, de az emelt összegű, nagycsaládosoknak járót.

Felhívta a figyelmet arra: a kérelmet annak kell benyújtania, akinek a nevére a számlát kiállítja a szolgáltató, akkor is, ha nem ő részesül a családi pótlékban. A nagycsaládosok gázártámogatásának részleteiről a kormányhivatalok honlapján, valamint a Magyar Államkincstár oldalán lehet tájékozódni.

 

Borítókép: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.