Újabb tévhit dőlt meg, mégsem olyan biztos, hogy nagyon jót tesz magával, ha C-vitaminnal kúrálja a megfázást

Van olyan helyzet, amelyben segít, de ez nem biztos, hogy a megfázás.

Forrás: Origo2024. 10. 07. 13:48
Close,Up,Of,Ill,Unhealthy,Little,Girl,Child,Lying,Alone,megfázás,gyerek,koronavírus
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napi C-vitamin-bevitelnek nincsen hatása a megfázás előfordulására az átlagos populációban – adta hírül az Origó. Mindezt az alapján írják, hogy 2013-ban 29 vizsgálatot is áttekintettek a kutatók, amelyekben több mint 11 ezer ember vett részt. 

Azt találták, hogy a rendszeres kiegészítésnek mérsékelt, de konzisztens hatása volt a tünetek csökkentésében. Arra jutottak továbbá, hogy a 0.2 g/nap vagy több C-vitamin bevitele a megfázás időtartamát mérsékelten, azaz nyolc százalékkal csökkentette a felnőtteknél, míg a gyermekeknél tizennégy százalékot mértek, azonban hozzáfűzik, ez nem tekinthető szignifikáns hatásnak.

Megjegyzik azt is, hogy a nagy dózisú C-vitamin-bevitel lehet, hogy nem hoz túl sok pozitívumot, mert több mint napi egy gramm már gyomorproblémákat okozhat. Hozzáfűzik, van olyan helyzet, amelyen segíthet a C-vitamin, például ha valaki rövid ideig tartó súlyos fizikai gyakorlatot végez vagy sokat tartózkodik a hidegben. Megállapították ugyanis, hogy jótékony hatású lehet a rendszeres, több mint 200 mg/nap C-vitamin-bevitel, ugyanis 598, rövid ideig extrém fizikai stressznek kitett embernél a C-vitamin a felére csökkentette a megfázás kockázatát. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.