Nézőpont Intézet: Magabiztosan vezet a Fidesz

A közvélemény-kutató cég szerint továbbra is négy párt jutna az Országgyűlésbe most vasárnap.

Forrás: Nézőpont Intézet2024. 10. 24. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változatlan a pártverseny állása szeptember vége óta: továbbra is vezet a Fidesz–KDNP (46 százalék) a Tisza Párt (35 százalék), a Mi Hazánk (hat százalék) és a Demokratikus Koalíció (öt százalék) előtt, így négypárti parlament alakulna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat – közölte lapunkkal a Nézőpont Intézet. A felmérést a kutatócég az európai parlamenti vitát követő héten, október 14–17. között készítette közvélemény-kutatás alapján. – Különböző közvélemény-kutató intézetek különböző bázisokon publikálnak pártpreferencia-kutatási eredményeket, ezért a megszokottól eltérően a legvalószínűbb listás eredmény mellett a mások által bevett teljes felnőtt népesség és biztos szavazó pártválasztók bázisán is bemutatjuk az egyes pártok támogatottságát – tudatták.

 

A teljes felnőttkorú, egyben választókorú népességben 36 százalékos népszerűségnek örvend a Fidesz–KDNP. A Tisza Pártnak 25 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalomnak ötszázalékos, a Demokratikus Koalíciónak pedig mindössze háromszázalékos szimpatizánsi köre van. Ez a bázis azonban nem feleltethető meg a választási versenyhelyzet arányainak, hiszen sem a választáson való részvétellel, sem pedig a rejtőzködő szavazókkal nem számol.

 

Magabiztos kormánypárti előny

A Nézőpont Intézet által használt legvalószínűbb listás eredmény minden, a választáson való részvételét biztosra ígérő válaszadót figyelembe vesz. Azon rejtőzködő szavazókat, akik valamilyen okból nem mondják meg pártpreferenciájukat, egyéb válaszaik alapján statisztikai módszerrel azonosítja be. A bevallott és beazonosított szavazók pártpreferenciája alapján

 a Fidesz–KDNP legvalószínűbb listás eredménye 46 százalék lenne, amely nagyjából az árvíz előtti (45 százalék) és alatti (47 százalék) támogatottságának felel meg. 

A Tisza Párt legvalószínűbb listás eredménye (35 százalék) tizenegy százalékponttal maradna el a kormánypártokétól, mely azonos az árvíz előtti eredményével. Az ellenzéki pártok közül ezen felül csak a Mi Hazánk Mozgalom (hat százalék) és a Demokratikus Koalíció (öt százalék) jutna be a parlamentbe.

Több közvélemény-kutató is a legvalószínűbb eredmény leírására használja a „biztos szavazó pártválasztók bázisát”, azaz azok körében mérik össze a pártok támogatottságát, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson és meg is neveznek egy pártot, akire szavaznának. Ezen a bázison a Fidesz–KDNP 49 százalékon áll, mögötte a Tisza Párt 34 százalékkal, a Mi Hazánk Mozgalom öt százalékkal, és ezen modell alapján a Demokratikus Koalíció (három százalék) pedig be sem jutna a parlamentbe. Ezen a bázison azonban nem veszik figyelembe azokat a választókat, akik részt vennének a választáson, de valamilyen oknál fogva nem mondják el pártpreferenciájukat, azaz rejtőzködnek.

Borítókép: A 2024. október közepi pártpreferenciák (Fotó: Nézőpont Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.