Kocsis Máté kifigurázta a hatalmasat bakizó baloldali közvélemény-kutatót

Pulai Andrásnál 2022-ben is zárult az olló, mégis a Fidesz–KDNP nyert kétharmaddal.

2024. 10. 24. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birtokomba került Pulai András jövő februári mérése, amiben a DK 47, a Tisza 65, a Fidesz 6 százalékon áll – írta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője közösségi oldalán. Úgy fogalmazott, a felmérésből az is látszik, hogy nők körében kevésbé népszerűek Magyar Péter mesterséges intelligenciával fazonírozott ismerkedős fotói, mint Gyurcsány Ferenc tornacipős szabadversei.

Az elemző a tanulmányban megjegyzi: a tendenciákat figyelve 2026-ig a Fidesz elérheti a mínusz 17-18 százalékos eredményt is. Szóval, fel a fejjel! – jegyezte meg ironikusan Kocsis Máté, reagálva a Publicus Intézet Népszava rendelésére készült és ma közzétett felmérésére, miszerint a Tisza Párt jelenleg 39 százalékot kapna, a Fidesz pedig 37-et a biztos szavazók körében az országgyűlési választásokon. 

A gúny tárgyává vált, „zárul az olló” megjegyzéséről elhíresült Pulai András fémjelezte cég felmérését Hont András újságíró sem hagyta szó nélkül. 

Mindenkinek jó reggelt kíván a mókásmozgalom lapja és házi kutatója

– írta a publicista.

A Publicus Intézet szakmai hitelességét és komolyan vehetőségét némileg árnyalja, hogy hatalmasat tévedett, amikor a 2022-es országgyűlési választások előtt a baloldali összefogás győzelmét jósolta. Ehelyett a Fidesz–KDNP akkor negyedszer is kétharmaddal diadalmaskodott. 

Mostanság nem a Publicus az egyetlen kutató cég, amelyik furcsa közvélemény-kutatási eredményeket tesz közzé. Ahogy lapunk arról beszámolt, Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója a Partizán műsorában már arról beszélt: bár a tegnap közzétett felmérésük szerint a biztos pártválasztók körében a Tisza Párt két százalékkal megelőzte a Fidesz–KDNP-t, a valóságban ez nincs így. A számadatokról többször hangsúlyozta, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében mért kétszázalékos Tisza-előny hibahatáron belüli eredmény. Hangot adott annak is, hogy az adataik szerint eleve mindössze a megkérdezettek 64 százalék tartozik ebbe a kategóriába.

Az általa is elemzett szavazói áramlásokról kiderült, hogy a Fidesztől a Tiszához átáramlott szavazók aránya mindössze három százalék, ami megint csak hibahatáron belül van. A tavaszi európai parlamenti és önkormányzati voksolás óta pedig ez az arány nem éri el az egy százalékot sem. 

Ahogy Róna a műsorban elmondta:

Ha feltesszük azt a kérdést, hogy meg tudja-e szólítani a fideszeseket Magyar Péter, akkor a válasz az, hogy tavasz óta csak pár tízezer embert tudtak megszólítani.

A kutatóintézet igazgatója hozzáfűzte: Magyar Péternek márpedig ez lett volna a legnagyobb célkitűzése.

Az október 23-i rendezvények az ünnepi megemlékezésen túl természetesen mindig mozgósítási versenynek is számítanak, ebből a szempontból fontos, hogy kinek a beszédén vesznek többen részt. Ezt a versenyt Orbán Viktor egyértelműen megnyerte, hiszen míg a Millenáris és a környező utcák megteltek, addig Magyar Péter a jóval kisebb Bem térre, majd a Széna térre szervezte a rendezvényét, ahol hézagosak voltak a sorok, utóbbi teret meg sem tudta tölteni – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: a baloldalhoz köthető kutatóintézetek éppen ezért próbálnak reményt táplálni az ellenzéki szavazókba az olyan mérésekkel, amelyek a 2022-es választás előtti időszakhoz hasonlóan ismét ellenzéki előnyt mutatnak.

Borítókép: Pulai András (Forrás: Hír TV/Képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.