Schmidt Mária: Az Európai Unió birodalomként tekint magára

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint az EU birodalmi ambícióit az önjáróvá vált bürokráciája táplálja.

2024. 10. 28. 12:39
Forrás: Fotó: Facebook/ Schmidt Mária
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma az egész világban a nacionalizmus az X-faktor. Kína, Oroszország, Afrika, India, az egész türk és muszlim világ nemzeti szuverenitása megerősítésén, nemzeti érdekei képviseletén munkálkodik. Egyetlen kivétel van: az Európai Unió és azon belül is az elnemzetlenített németek – fogalmazott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója október 25-én a 3. Nemzetközi Szent Adalbert konferencián, ahol Szent Adalbert-díjban részesült a Széchenyi-díjas történészprofesszor. A konferencián elmondott beszéde most teljes hosszában olvasható a Látószög blogon.

Az Európai Unió birodalomként tekint magára és úgy is próbál viselkedni. A bökkenő csak az, hogy birodalmi létének elismertetéséhez semmilyen eszközzel nem rendelkezik. Nincs közös hadserege, nincs közös valutája, pénzügye, külpolitikája. Tagjainak egy része továbbra is nemzetállamnak tekinti magát és nem akar egy ilyen pszeudo-birodalomban felolvadni. Birodalmi ambícióit mindenekelőtt önjáróvá vált bürokráciája táplálja

– hangsúlyozta Schmidt Mária.

Jelezte, hogy az EU-t az USA kényelmi szempontból támogatja. Szerinte a birodalommá való átalakulástól az Európai Unió mai vezetői azt remélik, hogy elodázhatják annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy mik az unió érdekei és azokat hogyan kellene képviselniük.

Európa úgy akar birodalommá alakulni, hogy az elmúlt harmincöt évben még a Nyugat és Kelet között húzódó szakadékot sem volt képes átjárhatóvá tenni

– fűzte hozzá.

Borítókép: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.