Schmidt Mária: Az EU egy birodalmi ambíciókat tápláló, vízió nélküli szervezet lett

A Terror Háza Múzeum főigazgatója az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorában beszélt 1956-ról.

2024. 10. 25. 6:48
Fotó: (Fotó: www.terrorhaza.hu)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió egy birodalmi ambíciókat tápláló, jövőre vonatkozó vízió nélküli szervezet lett, az Egyesült Államoktól pedig nem várható, hogy az európai érdekeket figyelembe vegye – ezekről is beszélt a Terror Háza Múzeum főigazgatója az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttér-műsorában csütörtök este.

Schmidt Mária először 1956-ról szólt, amely szerinte történelemfordító cselekedet volt, olyan, amire az egész világ odafigyelt, és amire minden magyar mindig büszke lehet. Fő célja a szabadság, a függetlenség és az önrendelkezés kivívása volt, anyagi célja nem volt. Korábban nem volt arra példa, hogy egy tízmilliós nemzet nekiment volna a világ vezető hatalmának. Az egész világ szurkolt nekünk, elementáris felismerés volt, hogy a magyarok az életükért, a nemzeti megmaradásukért harcolnak. De annak soha nem volt realitása, hogy Magyarország – a humanitárius segítségnyújtáson kívül – segítséget kapjon a Nyugattól – fejtette ki. A nagyhatalmak eldöntötték 1955-ben, hogy kivonulnak Ausztriából. 

Minket is kiengedhettek volna, de nem akartak.

A Nyugatnak nem volt érdeke, hogy győzzön a magyar forradalom – mondta. Napjainkban pozitívan emelgetjük a Nyugatot, de Trianonról is Nyugaton döntöttek, a második világháború végén a náci megszállás is nyugatról jött. Ezért 

1956 üzenete az, hogy nekünk, magyaroknak kell harcolnunk magunkért.

– Ezt a leckét meg is tanultuk – hangsúlyozta. Schmidt Mária szerint az uniós csatlakozás közakarat volt, hogy a Kelethez csatolt Magyarország újra a Nyugathoz tartozzon. De az Európai Unió akkor nemzetek közössége volt gazdasági előnyökkel, a szuverenitás meghagyásával.

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.