Tombol az ótvar ősszel

Az utóbbi időszakban ismét előtérbe került az ótvar a gyermekesek körében Magyarországon, különösen az kisiskolások és az óvodás családoknál napi téma. Az ótvar tünetei közé tartoznak a viszkető, gennyes sebek, hólyagok, amelyek mézsárga pörkös réteggel gyógyulnak. A bakteriális fertőzés gyorsan átterjedhet közvetlen érintkezéssel vagy fertőzött tárgyakkal, ezért a szakértők a higiéniai szabályok betartására és a fertőzött gyermekek közösségből való kivonására hívják fel a figyelmet.

2024. 10. 15. 17:27
Pilton, 2024. június 27.
Játszótéren gyermekek a Glastonbury Kortárs Elõadómûvészeti Fesztiválon a Pilton melletti Worthy Farmon 2024. június 26-án, az ötnapos esemény elsõ napján.
MTI/EPA/Andy Rain
Fotó: Andy Rain
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ótvar (impetigo) egy erősen fertőző bakteriális bőrbetegség, amely különösen a gyermekek körében terjed könnyen, főleg az óvodákban és iskolákban. A betegség a melegebb hónapokban gyakoribb, és Magyarországon az utóbbi időben ismét előtérbe került, mivel a közösségi érintkezések, különösen a fiatalabb korosztályban, kedveznek a fertőzés gyors terjedésének

Élmény a terepen - Program daganatos betegségből gyógyuló gyermekeknek és családjuknak
Az ótvar tünetei nem csak gyermekeknél, felnőtteknél is jelentkezhetnek Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek az ótvar tünetei: azonnal orvoshoz kell fordulni

Az ótvar kórokozói főként a Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes baktériumok, amelyek a bőr felső rétegét támadják meg, apró, viszkető sebeket és hólyagokat okozva, amelyek jellegzetes mézsárga pörkkel gyógyulnak.

A betegség terjedése közvetlen bőrkontaktus útján történik, de a fertőzött váladékokkal, például játékokon vagy ruházaton keresztül is továbbadható. 

Ezért különösen nagy a kockázat a közösségi terekben, ahol a gyermekek egymással szoros kapcsolatban vannak.

Az ótvar fertőzés tünetei leggyakrabban az arc, az orr, a száj környékén jelentkeznek, de bárhol megjelenhetnek a testen, ahol a bőr megsérült, például rovarcsípések vagy karcolások következtében.

Ez a fertőzés gyakori probléma, különösen a gyerekeknél, akik a játszótérről vagy az iskolából könnyen hazavihetik a fertőzést. Bár felnőtteknél is kialakulhat, leggyakrabban gyerekeknél figyelhető meg elsődleges fertőzésként.

Az ótvar kezelése

A kezelés kulcsfontosságú, hiszen megfelelő terápia nélkül az ótvar súlyosabb következményekhez vezethet, például a fertőzés továbbterjedhet a mélyebb bőrrétegekbe vagy más személyekre. Az ótvarbaktériumok a bőrfelszínt borító pörk alatt láthatóak nagy mennyiségben, éppen ezért le kell választani ezt a réteget a bőrről – de semmi esetre se kapargassuk azt, mert azzal csak szétszórhatjuk az ótvarbaktériumokat. A pörk leválasztását orvosi javallatra megtehetjük kenőccsel vagy borogatással, ezután helyi kezeléssel történik meg a fertőtlenítés és a gyulladáscsökkentés. A kezelt ótvaros területeket az arc kivételével bekötve kell tartani, nehogy tovább terjedjen a betegség. Az ótvar kezelése mindaddig folytatódik, míg az összes pörk le nem válik és teljesen el nem tűnik az ótvaros fertőzés. Súlyosabb esetekben szájon át szedhető antibiotikumokra is szükség lehet. Azonban a betegség elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés: fontos a rendszeres kézmosás, a sebek megfelelő kezelése, és a gyermekek közösségből való kivonása a gyógyulás idejére, hogy ne adják tovább a betegséget.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Andy Rain)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.