A legtöbb családban hasonlóan alakul a menü karácsonykor: van húsleves és/vagy halászlé, töltött káposzta, valamilyen majonézes saláta, talán frissen sültek, aztán jöhet a bejgli. A világ más részein természetesen más fogások kerülnek az ünnepi asztalra – néhány akad ezek között, ami magyar szemmel elég furcsának tűnik…
Dél-Afrika sült hernyó
Bármennyire is bizarrul hangzik, a dél-afrikaiak gyakran esznek mopane hernyókat karácsonykor a Mindmegette cikke szerint. Ezeknek a férgeknek éppen az ünnepek környékére esik a betakarítási ideje, így a legtöbb családnál alig várják, hogy megkóstolják a hamuban vagy zsírban sült hernyót. Az illata egyébként a frissen morzsolt levelekre emlékeztet, mivel a mopane hernyók főként levelekkel táplálkoznak.
Norvégia és a sült bárányfej
Karácsony környékén Norvégiában teljesen normális, ha sült bárányfej, vagyis smalahoveaz az ünnepi menü. Az állat fejéről a gyapjút és a bőrt teljesen leégetik, az agyat eltávolítják, enyhén füstölik, kiszárítják, majd besózzák. Három óra párolás után svéd karórépával és burgonyával kerül az ünnepi asztalra.
Oroszország és a szőrmebundában sült hering
Ez az étel tulajdonképpen egy nagyon díszes, színes heringsaláta, tipikus orosz ünnepi fogás. Heringből, hagymából, főtt burgonyából, sárgarépából, tojásból és céklából áll, vagyis ízvilágában, alapanyagaiban nem annyira különleges, mint az előző két étel. Nevét onnan kapta, hogy a hering a saláta közepén vagy alján található, amit „szőrös” zöldségréteg borít.
Japán és a KFC-s gyorsétel
A sült csirke nem túl különleges fogás, de az azért elég fura lenne, ha a nagyi töltött káposztája helyett KFC-csirkét tálalnánk a karácsonyi asztalon. Japánban évente több mint 3,6 millió család fogyasztja ezt a menüt az ünnepekkor. A „hagyomány” onnan ered, hogy az országban korábban nem ünnepelték különleges ételekkel a karácsonyt, és néhány marketinges ezt felhasználva elérte, hogy a KFC-csirke számítson náluk a hagyományos karácsonyi menünek.
Grönlandi bálnabőr és madarak
Az inuit karácsony két csemegéje a „mattak” és a „kiviak”. Előbbi agyaras cethal- vagy bálnabőr, utóbbi madarakkal töltött fókabőr, amelyet hónapokon át érlelnek fogyasztás előtt. Nem mindennapi csemege – még náluk sem!