Száműzik az iskolákból a diós tésztát

Új világ kezdődik 2025. február 9-én az iskolákban és az óvodákban, már ami a menzát illeti. A gyerekek elfelejthetik a diós tésztát, a mogyorókrémes kenyeret és a müzliszeletet is.

2024. 12. 04. 13:34
Display,Case,With,Prepared,Food,In,A,Cafeteria,menza
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy több mint tízéves minisztériumi rendeletet módosítanak, az egészséges életmód jegyében. A legnagyobb változásnak az ígérkezik, hogy 

a diót, földimogyorót, szezámmagot egyszer s mindenkorra száműzik az óvodai és iskolai főzőkonyhákról, mert heves allergiás tüneteket okozhatnak. 

Ez az óvintézkedésnek is nevezhető rendeletmódosítás nagyobb biztonságot nyújt a szülőknek, pedagógusoknak, mert segít megelőzni, hogy egy élelmiszer összecserélése, összekeverése miatt rosszul legyenek azok az óvodások és iskolások, akik ebben az allergiában szenvednek.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége üdvözli a rendeletmódosítást, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy ezen allergiákat kiváltó élelmiszereket továbbiakban nem lehet felhasználni a főzőkonyhákon, de a rendelet azt is a gyakorlathoz közelítette, hogy mennyi só és kálcium kívánatos az elkészített ételekben, szolgáltatott menükben. 

Több iskolában újabban már önkiszolgáló módon kínálják az ebédet, aminek szabályozására is kitér a megújított rendelet. Tíz évvel ezelőtt ezt a szolgáltatási formát nem szabályozta, mert még sem igény, sem gyakorlat nem volt rá.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége úgy ítéli meg, a módosított rendelet rugalmasabb, gyakorlati megvalósíthatóságra fókuszál, közelebb hozza az egészségtudatos gondolkodást a piaci igényekhez és elvárásokhoz. 

Lehetővé teszi például a zöldség, gyümölcs és tejtermékek korlátozás nélküli biztosítását, így – igény esetén – beilleszthetővé téve salátabárok működtetését. Ugyanakkor kívánatos lenne, ha a rendelet egyes kérdésekben részletekbe bocsátkozna, mert ma csak az egyértelmű, hogy az allergiát okozó élelmiszerek közül melyek nem lehetnek jelen a főzőkonyhákban. Arra viszont egyelőre még nincs válasz, hogyan kell értelmezni az előírást, ha a gyártó a „nyomokban tartalmazhat” figyelmeztető feliratot helyezi el a terméken.

Feigl Edit, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője szerint

a szolgáltatóknak már most figyelniük kell arra, az új az étlapokat úgy tervezzék meg, hogy azok megfeleljenek a 2025. február 9-től a módosuló rendeletnek.

Elsőre érthetetlennek tűnik, miért nem a második félév kezdetén, a téli szünet utáni első tanítási napon, 2025. január 6-án vezetik be a menzára vonatkozó új szabályokat. A válasz egyszerű: a rendeletmódosítás novemberi kihirdetése után pontosan 90 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy életbe lépjen, hogy ez idő alatt a közétkeztetők is fel tudjanak készülni, és meg tudjanak felelni a megváltozott szabályoknak.

 

Borítókép: Az allergén alapanyagok eltűnnek az iskolai menzákról (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.