Ellenőrzik a húsvéti sonkákat

A gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket is vizsgálják.

Forrás: MTI2025. 03. 01. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte a húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalokkal közösen a családok és fogyasztók védelme érdekében – közölte az NKFH. A laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzés célja a fogyasztókat megtévesztő termékek kiszűrése és az élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tételek vizsgálata.

A húsvéti ünnepek előtt a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek

a nyers és hőkezelt sonkákra, a gyümölcslevekre, valamint a gluténmentes termékekre

egyaránt. A nyers sonkák és a gyümölcslevek esetén a vizsgálatok célja a címkén feltüntetett megnevezés és tápértékadatok valódiságának az ellenőrzése a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülésének szempontjából.

Egészségi okokból kiemelten fontos, hogy a gluténmentes jelöléssel forgalomba hozott élelmiszerek ténylegesen megfeleljenek a jelölésben foglaltaknak. A vonatkozó uniós rendelet szerint egy élelmiszer akkor nevezhető gluténmentesnek, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített alakban legfeljebb 20 milligramm kilogrammonként. Az NKFH akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma

gluténmentes vagy annak mondott kenyereket, száraztésztákat, kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporokat, kekszeket, liszteket és zabitalokat egyaránt vizsgál.

A szezonális ellenőrzéseket a korábbi évek ellenőrzési adatai is indokolják. A legutóbbi ellenőrzések alkalmával

a vizsgált sonkák 25 százaléka nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak,

azoknak ugyanis túlzottan magas volt a sótartalmuk. Gyümölcslevek esetén ugyanakkor a cukortartalomra vonatkozó előírások a vizsgált termékek mindössze két százalékánál nem teljesültek, míg a gluténmentes termékek vonatkozásában a kifogásolási arány csupán öt százalék volt.

Ha a laboratóriumi mérések eredményei szerint a vizsgált termék nem elégíti ki az adott terméktípusra vonatkozó követelményeket, akkor az alkalmazott jelölés alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, ez esetben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indul.

Pintér István, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke elmondta: a vizsgálatok minél szélesebb körű lefolytatása érdekében lesznek

mintavételek bevásárlóközpontokban, áruházláncokban, üzletláncokban, élelmiszerboltokban, vásárcsarnokokban, piacokon és az adott termékeket árusító kiskereskedelmi egységekben

egyaránt. Ha a vizsgált termék jelölésével megtévesztik a fogyasztókat, akkor a hatóság haladéktalanul eljárást indít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.