A lángos és a fagyi is drágább lesz idén nyáron

A drágulás az alapanyagár és a működési költségek növekedésében keresendő, de további tényező a munkaerőhiány is.

2025. 05. 30. 14:41
Borítókép: Illusztráció / Forrás: Szakony Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári időszak elengedhetetlen ételei a lángos és a fagylalt, így ezek ára sokakat érint. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány összegyűjtötte, hogyan alakul e két favorit ára az idei szezonban.

Nürnberg, 2019. február 13.
Cukormentes fagylalt egy tálkában a BioFach nemzetközi bioélelmiszer és bioáru szakkiállításon és vásáron Nürnbergben 2019. február 13-án. A világ legnagyobb bioélelmiszer seregszemléje február 16-ig tart.
MTI/EPA/Timm Schamberger

Nürnberg, 2019. február 13.
Cukormentes fagylalt egy tálkában a BioFach nemzetközi bioélelmiszer és bioáru szakkiállításon és vásáron Nürnbergben 2019. február 13-án. A világ legnagyobb bioélelmiszer seregszemléje február 16-ig tart.
MTI/EPA/Timm Schamberger
Fotó: MTI/EPA/Timm Schamberger

Az elemzés nem szolgált jó hírekkel, miután az idei évben is kétszámjegyű árnövekedést tapasztalhatunk majd a fagyi és a lángos esetében is. A hűsítő édesség leggyakrabban 600 forintos gombócáron lesz kapható, bár nagy különbség tapasztalható az egyes országrészek között. 

Szegeden vagy Debrecenben 400-450 forintos áron találhatunk fagylaltot, ám a fővárosban vagy Balatonon nem ritka a 600-800 forintos gombóc sem.

A drágulás az alapanyagár és a működési költségek növekedésében keresendő, de további tényező a munkaerőhiány is. Különösen a fagylalt alapjául szolgáló tejtermékek, valamint a kakaó ára is növekedett a nemzetközi piacokon. A Kronen Zeitung 2024-es gyűjtése alapján a turisztikailag kiemelt régiókban 2,39 euróba került egy gombóc fagyi, amely akkori árfolyamon 924 forint volt. Az európai viszonylatot tekintve Magyarországon olcsónak számít ez az édesség, a Balatonon átlagosan 1,22 euróba (473 forint) került egy gombóc. 

A lángos áránál is emelkedés lesz tapasztalható, az előszezonban 1200-1300 forintért ehetünk sima lángost a Balatonnál. 

Ez nagyjából 20 százalékos árnövekedés, a háttérben itt is az alapanyagár drágulása, a beszállítói költségek növekedése, a magas bérleti díjak és a munkaerőköltségek állnak. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Szakony Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.