A bíróságok is készülnek az önkormányzati választásra

Az egységes jogalkalmazás és jogértelmezés elősegítéséért a Kúria az elmúlt napokban szakmai tanácskozást tartott a választási ügyekben ítélkező táblabíráknak. A választási bizottságok döntéseit ugyanis felülvizsgálhatja az igazságszolgáltatás. A bíróságon a szavazás eredménye is megkérdőjelezhető.

Kulcsár Anna
2019. 09. 13. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesülésünk szerint a Kúria közigazgatási kollégiumának vezetője, Kalas Tibor az egységes jogalkalmazás és jogértelmezés elősegítéséért a héten szakmai konzultációt és előadást tartott a választási ügyekben ítélkező táblabíráknak. A választási bizottságok döntéseit ugyanis felülvizsgálhatja az igazságszolgáltatás. A bíróságon a szavazás eredménye is megkérdőjelezhető.

Az önkormányzati választáson indulni szándékozó személyek és szervezetek az elmúlt napokban már átadták a választási bizottságoknak az összegyűjtött ajánlóíveket. Az adatok szerint Budapesten öten szeretnék elnyerni a főpolgármesteri tisztséget, a polgármesteri posztokra az országban összesen több mint 7500-an pályáznak, képviselőként pedig 46 ezren kívánnak dolgozni. A jelöltek és a jelölő szervezetek nyilvántartásba vételéről mindenütt a helyi választási bizottság dönt, a határozat ellen fellebbezést jelenthetnek be az érintettek.

A jogorvoslati eljárást végső soron a bíróság zárhatja le. A bírósági felülvizsgálat a választójog fontos garan­ciája, hiszen például a szavazólapra csak azoknak a személyeknek, szervezeteknek a neve kerülhet fel, akiknek, amelyeknek a jelölése, a kampánya törvényes volt. A szavazás menete és eredményének megállapítása miatt szintén lehetséges a jogorvoslat.

Az egy hónap múlva esedékes választáson a nyolcmillió választópolgár egy főpolgármestert, 3177 polgármestert és 17 201 képviselőt küldhet a helyi önkormányzatokba. Október 13-án rendezik meg a nemzetiségi önkormányzatok választását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.