A diákok is támogatják az érettségi forgatókönyvét

Elfogadják az előrehozott vizsgák törlését, és az érettségi mielőbbi megszervezése mellett foglalnak állást a Magyar Nemzet által megkérdezett diákok. Az Országos Diáktanács tagjai szerint a vizsgaalkalmak csökkentése sok veszélyforrástól kíméli meg a tanulókat, szeretnék ugyanakkor, ha ősszel mindenki levizsgázhatna, aki most valamilyen okból nem teszi.

Csókás Adrienn
2020. 04. 25. 12:50
null
Szigetszentmiklós, 2020. április 8. Érettségi bizonyítvány egy számítógép billentyûzetén. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre **************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorú óvintézkedésekkel, de most már biztos, hogy május 4-én mindenképp elstartol az idei érettségi. Ahogy azt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is megerősítette tegnap: a járványügyi szakemberek álláspontja szerint sem érdemes későbbre tolni a kezdés időpontját, sőt az államtitkár szerint a diákok is mielőbb érettségizni akarnak. Megkérdeztük az Országos Diáktanács (ODT) néhány tagját mi is, mit szólnak a kormány terveihez.

– Az érettségi elhalasztása sokkal több hátránnyal járna, mint az, ha május 4-én megszervezik. Igaz, ez sem mondható optimálisnak, hiszen a jelenlegi járványhelyzetben minden forgatókönyv egyfajta kényszermegoldás, de ezzel együtt is azt tartom a szerencsésebb verziónak, ha mielőbbi lebonyolítják a vizsgákat. Ami mellesleg az egyetemi felvételi miatt is nagyon fontos – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bellovicz Martin, a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója. A 11. évfolyamos diák szerint az alsóbb évesek előrehozott vizsgáinak törlése nem eget rengetően nagy probléma, elfogadható ötlet a vizsgaalkalmak csökkentése érdekében. Kitért arra is, hogy a felkészülésben hiányzik a tanulóknak a pedagógusok személyes segítségnyújtása, de mint mondja, a vizsgák előtti utolsó hetek az érettségizők többsége számára már egyébként is az otthoni, egyéni felkészülésről szólnak. Az óvintézkedések kapcsán Bellovicz Martin megjegyezte: fontos, hogy a járványügyi szakértők és orvosok által előírt egészségvédelmi szabályokat mindenhol betartsák.

Szilas Kincső, a budapesti Szinyey Merse Pál Gimnázium 10. osztályos diákja szeretett volna idén előrehozott érettségi vizsgát tenni. Azt mondja, bosszantó, hogy a terve a koronavírus miatt meghiúsult, hiszen egy teljes éven át készült rá, hogy idén májusban számot ad a tudásáról. – Mindettől függetlenül megértem az előrehozott érettségikről kiadott rendeletet, hiszen felesleges veszélyforrást jelentene, ha még több diák érettségizne idén – tette hozzá. A diáklány beszámolt arról is, hogy az ODT levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben kérték, hogy minél hamarabb, lehetőleg már az őszi érettségi időszakban letehessék – a tavaszi érettségi időszaknak megfelelő feltételekkel – az előrehozott vizsgákat.

Erre egyébként minden bizonnyal lesz is mód, hiszen, ahogy korábban megírtuk, Maruzsa Zoltán azt ígéri: a tömeges érdeklődésre tekintettel idén ősszel újra megszerveznék a komplett érettségi vizsgát, sőt a felsőoktatási felvételit is, hogy ne kelljen egy teljes évet kihagynia annak, aki most visszalép a vizsgától. Mint ismert, ősszel egyébként is szokott lenni érettségi, de a tavaszinál jóval kisebb volumenű. Ilyenkor nem is szoktak minden vizsgafajtát megszervezni, és körülbelül tizedannyian jelentkeznek, mint a májusi szezonban.

Koósa Tamásnak, a pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium tanulójának ugyancsak le kellett mondania az előrehozott vizsgáról, de elfogadja a kormány döntését. – Persze, így jövőre nehezebb lesz, viszont jelen helyzetben tényleg az a legfontosabb, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a vírus terjedésére – emelte ki. A diák szerint a továbbtanulás miatt elengedhetetlen, hogy a fiatalok időben érettségizhessenek, márpedig az egyetemi, főiskolai felvételi a végzősök jó részét érinti. – Mivel nálunk az érettségiből adódó százalékos eredmények, pontok jelentik a felvételit, nem lett volna megvalósítható, hogy az érintetteket az év végi jegyek alapján rangsorolják, úgy kisebb lett volna a „szórás” a sok egyforma jegy miatt – tette hozzá. Koósa Tamás szerint érthető és jó megoldás, hogy csak az írásbeli érettségiket szervezik meg idén, mert így a vizsgák sokkal kevesebb kontaktust igényelnek, illetve azért is, mert az eredmény nagyobb részét egyébként is az írásbeli teszi ki, tantárgytól függően az összpontszám kétharmadát, négyötödét. Mivel az érettségi most csak annak szükséges, aki felvételizni szeretne, szerinte sokat segíthet a helyzeten, ha mindenki más visszalép a vizsgától.

– Egy bevásárlóközpontban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a diákok, mint az érettségin, hiszen a boltokban akár több száz ember is összezsúfolódhat egy légtérben, akik közül sokan nem tartják a védőtávolságot, és maszkot sem viselnek. Ezzel szemben a vizsgán számos óvintézkedés fogja védeni a résztvevők egészségét – vélekedett a Magyar Nemzetnek Horváth Csongor, a Komáromi Jókai Mór Gimnázium tanulója, aki a Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral folytatott online megbeszélésen azt javasolta: tartsák meg a vizsgákat az eredetileg tervezett időpontban, amennyiben ezt az orvosok biztonságosnak ítélik. – Az érettségire való felkészülés eleve rengeteg stressz és bizonytalanság a diákok számára, szerintem nincs értelme annak, hogy ezt a feszült várakozási időt a kelleténél jobban elhúzzuk, és ezzel még tovább hagyjuk őrlődni a fiatalokat. Ha a szakértők szerint biztonságos a lebonyolítás, akkor induljon el mielőbb az érettségi – hangsúlyozta Horváth Csongor. Hozzátette: az ő iskolájában nem tud senkiről, aki a fertőzéstől való félelem miatt visszalépett volna a vizsgától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.