A Főkert felelt a kidőlt fáért

A fa kivágásával kapcsolatban a főváros hét hónap alatt sem adta meg a hozzájárulást.

Bácskai Balázs-Nagy Orsolya
2020. 06. 17. 6:38
null
Az Alkotmány utcai platánt vasárnap csavarta ki a szél Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az V. kerületi Alkotmány utcának a Honvéd utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakasza, ahol a napokban kidőlt egy platánfa, Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában, kezelésében és üzemeltetésében áll, a fasor fenntartója pedig a Főkert Nonprofit Zrt. – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya. A Magyar Nemzet más forrásból úgy tudja: a fa kidőlése miatt egy magánszemély feljelentést tett foglalkozás kö­rében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt.

Az V. kerület közölte: a platánfa kivágásához a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulására lett volna szükség, emiatt a Belváros önkormányzata 2019. november ­12-én kelt végzésében megkereste a fővárosi önkormányzatot. – A fővárosi önkormányzat idestova hét hónap alatt sem adta ki a fakivágáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást – közölte a Magyar Nemzettel az V. kerületi önkormányzat. Hozzátették: 2020. január 22-én előírták a Főkert Nonprofit Zrt.-nek, hogy szükség szerint gondoskodjon az érintett fa növény-egészségügyi állapotára vonatkozó szakvélemény alapján a balesetveszély elhárításáról.

Az Alkotmány utcai platánt vasárnap csavarta ki a szél
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

– Fakivágási moratóriumról a belváros önkormányzatának nincsen tudomása, ám a platánfa kivágásának ügye már 2019. október 13. után, tehát Karácsony Gergely főpolgármestersége idején zajlott, ezért vélelmezzük, hogyha Tarlós István fakivágási moratóriumot rendelt volna el, akkor ennek feloldása Karácsony Gergely hatáskörébe tartozik – közölték.

A kérdéseinket azután küldtük el a kerületnek, hogy Bardóczi Sándor, Budapest tájépítésze, „főkertész” egy Facebook-posztban közölte: politikai okokból nem vágattak ki egy veszélyes fát, amely a hétvégi vihar nyomán kidőlt. Bardóczi indoklása szerint Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett, amit számos kerületben követtek. A főkertész szerint a VIII. kerületben pedig Kocsis Máté egy Facebook-poszttal hiszterizálta a közvéleményt a fák kivágása kapcsán. Bardóczi arról nem tett említést, hogy a fakivágások politikai kontextusba való beemelése a jelenlegi városvezetés taktikája volt, amíg ellenzékben voltak. A balliberális véleményvezérek a döntések alaposságának mérlegelése nélkül láncolták magukat fákhoz, szerveztek tüntetéseket Budapesten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.