Orbán Viktor: Élénkítünk és nem megszorítunk!

A kormányfő csalódott azokban, akik nem értik a helyzetet parlamenti viszontválasza során ugyanakkor megköszönte a felszólalására érkező valamennyi pozitív észrevételt.

Forrás: MTVA2020. 03. 16. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a Parlamentben megköszönte a felszólalására adott minden pozitív észrevételt.

Ugyanakkor csalódását fejezte ki azért, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem értik a helyzetet, és nem képesek a pártpolitikai szempontjaik fölé emelkedni. Orbán Viktor szamárságnak minősítette azt a felvetést, mely szerint a kormány nem akadályozta meg a vírus betörését Magyarországra. A miniszterelnök szerint ilyen alapon nem lehet együttműködni és nem lehet együtt dolgozni. Ami az egészségügyi védekezéshez szükséges forrásokat illeti, a kormányfő szerint itt valami félreértés lehet, hiszen felülről nyitott, korlátlan költségvetési keret áll rendelkezésre. Orbán Viktor elmondta, hogy élt azzal a jogával, amit a veszélyhelyzet adott, tehát neki nem szükséges tételenként felsorolnia, hogy mikor mennyi pénz szükséges a járvány elleni védekezéshez.

– Én megnyitottam egy költségvetési keretet, és ami szükséges a védekezéshez, ahhoz minden forrás rendelkezésre áll, illetve biztosítunk. A védekezéshez szükséges minden költségvetési forrás nemcsak rendelkezésre áll, hanem gyorsan és azonnal igénybe vehető is – ismertette Orbán Viktor. Elmondta azt is, hogy a védőfelszerelések eljuttatása kapcsán a védekezésben részt vevőket az első helyre tették, különösképpen azért, mert Kínában például a védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók 4 százaléka, Olaszországban pedig a 10%-uk fertőződött meg.

– Fel kell készülni arra, hogy valamilyen mértékben ez itt is megtörténik, vagyis ők kiesnek az ellátásból, az ő munkájukat mással kell elvégeztetni, tehát elemi érdek, hogy a védőeszközök elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozókhoz jussanak el.

A miniszterelnök elmondta, hogy hétfő reggel azt is elrendelte, hogy az egészségügyi felsőoktatásban dolgozókat is egészségügyi dolgozóknak minősítsék, ami azt jelenti, hogy úgy, mint az ország összes többi egészségügyi dolgozója, ők is behívhatók és bevezényelhetők. Ez így van a rendőrök esetében is, a mai naptól kezdve.

– A kormányfő arra kéri Magyarország minden munkaadóját és munkavállalóját, hogy tegyen személyes erőfeszítéseket annak érdekében, hogy meg tudja őrizni a munkahelyét, a felek állapodjanak meg, úgy, mint ahogy ilyen esetekben ez máshol is és korábban Magyarországon is megtörtént. Nem lesz rendkívüli helyzet, hogyha a munkanélküliség gyorsan nőni kezd, hiszen 2010-ben 12%-os munkanélküliség volt Magyarországon, ma pedig kevesebb, mint 3% – idézte fel Orbán Viktor.

Orbán Viktor jelezte, hogy Magyarországon a 12%-os munkanélküliséget úgy szorították le 3%-ra, hogy munkahelyvédelmi akciótervet hirdettek meg 2010-ben, ami kifejezetten járulékcsökkentéssel és más eszközökkel ahhoz segítette hozzá a munkaadókat, hogy meg tudjanak egyezni a munkavállalókkal, és munkában tudják tartani az embereket. A németországi szabályozás rendszere is pontosan ugyanerre a logikára épül – tette hozzá.

– Kétségkívül előállhat olyan helyzet, hogy lesz olyan szülő, aki nem tudja a gyermekét felügyelet alatt tartani, de a kormány pont azért nem zárta be az iskolákat, hanem egy új tanmódot, tanrendet, eljárásrendet hirdetett meg, hogy ilyen esetekben rendelkezésre lehessen állni. Ezért kellett hétfő reggel bemenni az igazgatóknak kivétel nélkül minden iskolába, és meg kellett szervezniük, hogy elkülönítve kis csoportban azoknak a szülőknek a gyerekét be tudják fogadni, akik egyébként nem tudják hova tenni a gyermekeiket, tehát gyermekmegőrzést, az iskolákban továbbra is vállalnak – ismertette a kormányfő.

A kormányfő az ellenzéki megnyilvánulásokkal ellentétben nem bajnak, hanem inkább szerencsés dolognak látja, hogy ebben a pillanatban az egészségügyi meg az oktatási rendszer is centralizáltan működik Magyarországon, mert így szerinte könnyebben birkózunk meg a válsággal, mintha ez decentralizált lenne, nem véletlen, hogy minden válságkezelésben a világon mindenhol az első lépés, hogy a központi kormányzatnak a hatékonyságát megnövelik a centralizáció eszközével, ez Magyarországon rendelkezésre áll – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A Magyar Orvosi Kamara javaslataival kapcsolatban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy amit abból meg tudnak valósítani, azt meg is valósítják.

A kormányfő arra az ellenzéki vádra, amely az egészségügy 2010 utáni „szétverését” illeti elmondta, hogy furcsa formája a „szétverésnek” az, hogyha minden évben 470 milliárd forinttal többet költünk az egészségügyre, mint a megelőző időszakban.

- Minden évben 270 milliárd forinttal többet költünk egészségügyre, mint bármikor a korábbi kormányzatok idején – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy nem tudja elfogadni a Jobbiknak azt a javaslatát, hogy a folyamatban lévő beruházásokat állítsák le.

Azért kellett pénzt adni jó néhány folyamatban lévő beruházáshoz, hogy ne álljanak le, úgyhogy ennek pont a fordítottját akarom. Én nem megszorítást akarok. Ez a válság nem úgy kezelhető, hogy önök mind megszorításokat javasoltak. Tehát aki eddig itt megszólalt, az mind megszorítást javasolt, hiszen, ha nem munkában tartjuk az embereket, hanem ki akarjuk fizetni a munkaadók helyett a jövedelmüket, az a végén megszorításokhoz vezethet. Élénkíteni fogunk, növekedés lesz, beruházásokat fogunk támogatni, munkában tartjuk az embereket, és nem megszorítunk – ismételte meg a miniszterelnök, aki azt is egyértelműsítette, hogy örülni kell annak, hogy az egészségügyi miniszter székében Kásler Miklós ül, mert egy intézeti igazgatóról van szó, aki pontosan tudja, hogyan történnek a dolgok egy kórházban, és milyen rendeletek és intézkedések szükségesek a kórházakban.

Az európai uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, reméli, hogy azokat nem elveszik tőlünk, hanem ideadják, de erről még semmi biztosat nem lehet tudni.

A kormányfő szerint az semmiképpen nem tűnik jó hírnek, hogy a kohéziós alap terhére történnek a pénzmozgások, lehet, hogy a javunkra, de mindenképpen az alap terhére. Úgyhogy kellő óvatossággal kell majd eljárnunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.