A Kúria elutasította a TV2 elleni választási kifogásokat

Választási ügyben döntött a Kúria, ahol kimondta: a kereskedelmi médiaszolgáltatóknak a választásokkal kapcsolatban kifejezett törvényi tájékoztatási kötelezettsége nincs, ezért műsorszerkesztési joga gyakorlásakor a közszolgáltatóknál nagyobb szabadsággal rendelkezik.

Forrás: kuria-birosag.hu2019. 09. 13. 11:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TV2 2019. augusztus 25. és szeptember 3. közötti időszakban sugárzott hírműsorszámai tartalmával kapcsolatban egy természetes személy kifogást terjesztett elő a Nemzeti Választási Bizottságnál a választási törvényben foglalt, a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveinek sérelme miatt.

Kifogásolta, hogy a hírműsorszám az általa megjelölt napokon és időpontokban csak a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről számolt be, az ellenzéki jelöltekről nem, vagy kizárólag negatív hangnemben esett szó.

A Nemzeti Választási Bizottság a kifogást elutasította, majd a kérelmező az NVB határozatának megváltoztatását kérte.

A Kúria döntésének indokolása

A Kúria kimondta, a felülvizsgálati kérelem nem alapos. A Kúria továbbra is irányadónak tekinti kialakított gyakorlatát, mely szerint egyrészt a kereskedelmi alapon működő médiaszolgáltatót hírügynökségi feladatok nem terhelik, a nem közszolgálati média szolgáltatásaival szembeni szabályozás alapján az a törvényi és alapjogi követelmény, hogy a közérdeklődésre számot tartó helyi, országos, nemzeti és európai, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről az általuk közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban kiegyensúlyozottan tájékoztassanak, másrészt a választási eljárás alapelvi követelmények teljesülésének vizsgálata során nem az egyes műsorok, hanem a műsorfolyam vizsgálatát kell elvégezni.

A kereskedelmi médiaszolgáltatóknak a választásokkal kapcsolatban kifejezett törvényi tájékoztatási kötelezettsége nincs, ezért műsorszerkesztési joga gyakorlásakor a közszolgáltatóknál nagyobb szabadsággal rendelkezik, alapjogi szempontból pedig ezen joga szigorúbb feltételekkel korlátozható.

A kifogásban szereplő 2019. augusztus 25 – szeptember 3-ig terjedő időszakban sugárzott műsorfolyam vizsgálata alapján a Kúria azt állapította meg, hogy a médiaszolgáltató hírműsorainak szerkesztése a választásokkal összefüggő tartalmat illetően nem mutat kiegyensúlyozatlanságot, az egyéb közéleti események túlsúlya jellemzi.

Mindezek alapján a Kúria megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelemben foglaltak körében a médiaszolgáltató nem sértette a jelölő szervezetek és jelöltek esélyegyenlőségét, szerkesztői szabadságát nem visszaélésszerűen, rendeltetésellenesen gyakorolta.

A teljes határozat IDE kattintva tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.