A magyarok több gyermek születésétől várják a biztosabb jövőt

Ma van a népesedési világnap, ennek alkalmából készített kutatást a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), melyből kiderül, hogy a magyarok továbbra is a családban és a gyermekekben látják a jövőt.

2021. 07. 11. 8:27
null
Ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, nem várt pénzt kapnak a családok Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatások rávilágítanak, hogy akik több gyermeket nevelnek, felelősebben viszonyulnak a jövő alakításához, így a természeti értékeink megóvásához is – áll az intézet lapunknak eljuttatott közleményében.

A magyarok az elöregedő népességben (82 százalék), a nem eléggé stabil párkapcsolatokban (81 százalék), a kevés gyermek születésében (78 százalék), valamint abban látják a legnagyobb problémát, hogy a fiatalok későn vállalnak gyermeket (68 százalék). Csupán minden tizedik válaszadó (12 százalék) érzi úgy, hogy nincs elég bevándorló, aki segíthetné megállítani a népesség fogyását – ismertetik friss kutatásuk eredményeit.

A Magyarországot fenyegető problémákra a gyermekek születése a megoldás.
Fotó: Havran Zoltán

Arra is kitérnek, hogy a népesedési helyzetet orvosló három megoldási lehetőség közül (1. több gyermek születése, 2. bevándorlás, 3. várható élettartam növekedése) tízből nyolc válaszadó az első helyre tette a rangsorban a több gyermek születését.

A megkérdezettek több mint kétharmada (69 százalék) gondolja úgy, hogy a családokat támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak Magyarország népesedési helyzetének javításához

– rögzítik közleményükben.

A legalább három vagy annál több gyermeket nevelő európai és magyar nagycsaládosokat foglalkoztatja a környezetvédelem (91 és 94 százalék), és többségük kiemelten érdeklődik a téma iránt (58 és 61 százalék). A környezet megóvása elsősorban gyermekeik jövője miatt fontos számukra (81 és 84 százalék) – idézi egy másik európai szintű kutatását az intézet.

Közleményük szerint a felmérés rávilágít, hogy

minél több gyermeket nevel valaki, annál inkább gondolja úgy, hogy nem mások, hanem a saját feladata megvédeni a környezetet,

amit bizonyít az is, hogy a nagycsaládosok között kiemelkedően sokan vannak, akik szelektíven gyűjtik a szemetet (több mint 90 százalékuk).

A nagycsaládosok egyáltalán nem értenek egyet azzal az állítással, hogy az éghajlati katasztrófa miatt nem érdemes gyermeket vállalni, de a többi európai nagycsaládos is erőteljesen elutasítja a gyermekvállalásnak és a környezeti katasztrófának az ilyen jellegű összekapcsolását – összegzik.

Az ENSZ 1989-ben nyilvánította népesedési világnappá július 11-ét. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a globális népességnövekedés mértékére, valamint az ebből adódó problémákra. – Habár bolygónk népessége globális szinten folyamatosan növekszik, ez a növekedés nem minden kontinensre és országra jellemző egyformán.

Európában a demográfiai tél korszakát éljük, egyetlen uniós államban sem születik az önfenntartáshoz elegendő számú gyermek,

miközben a társadalmak elöregedése már rövid távon is jelentős kihívásokat okoz. A világ összlakosságát tekintve az európaiak aránya az 1950. évi 21,7 százalékról 2020-ra 9,6 százalékra esett vissza – fogalmaznak a közleményben.

Magyarország válasza a népesedési problémákra a családbarát kormányzás

– Magyarország 2010 óta komoly eredményeket ért el a népességfogyás megállításában, hiszen Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta (+24%), de még így is kevés gyermek születik hazánkban is – írta a világnapra kiadott közleményében a családokért felelős miniszter. Emlékeztetett: A népesedési problémák kezelésére kontinensenként és országonként más-más válaszok születnek. Az EU és egyre több tagállam a tömeges migrációban, a külső népesség importjában, míg a magyar Kormány a családok megerősítésében, támogatásában látja a megoldást: 2010 óta elkötelezett a családok támogatásában, széleskörű családtámogatási rendszerrel kedvező feltételeket teremtett a családalapításra, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségére. – Míg tíz éve 5 tervezett gyermekből 3 született meg, ma már 4. A kormány célja az, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen – állt Novák Katalin közleményében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.