A Medián szerint a Fidesz vezet a baloldali közös listával szemben

Komoly törésvonalak alakultak ki a városi és vidéki szavazók preferenciái között, máshogy szavaznak az idősek és a fiatalok is, de egy biztos: a Fideszre nyit az ország – derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Magyar Nemzet
2021. 05. 12. 14:07
null
A biztos választók 50 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vaásrnap lennének az országgyűlési választások Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az áprilisi Fidesz-előny nem változott az ellenzéki közös listával szemben.

E két felmérés a járvány kitörése óta változatlanul azonos módszerrel, 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével készült, nem nagyon van ok kételkedni a mérési eredmény valódiságában. A februári és az áprilisi mérés eredményeit most együtt közöljük” – áll a Medián vezetőjének, Hann Endrének a HVG internetes felületén megjelent írásában.

Íme a Medián friss számai
Fotó: HVG

Karácsony Gergely korábbi munkahelyének mostani ügyvezető igazgatója szerint az áprilisi adatokból kirajzolódik, hogy talán a korábbiaknál is élesebbek az egyes társadalmi csoportok szavazási szándékaiban mutatkozó különbségek. A harminc év alattiak körében nagy többségben vannak a baloldal szimpatizánsai, a magasabb évjáratokban aztán kiegyenlítődik a verseny, negyven fölött pedig már a kormánypártiak vannak jóval többen.

A Medián felméréséből kiderül továbbá, hogy nagy szakadék választja el a kistelepüléseken élőket a nagyvárosiaktól: a falvakban kétszer annyian voksolnának a Fidesz–KDNP-re, mint a közös ellenzéki listára, míg a megyeszékhelyeken és különösen Budapesten jelentős többségben vannak a kényszer-koalíció szimpatizánsai.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.