Újabb ellenzéki pártok ítélték el Gajda kinevezését

Az LMP és a Jobbik is felszólalt a Momentum után az ellen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester az összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság vezetői posztját szánja Gajda Péternek, a kispesti példátlan korrupciós botrányba keveredett XIX. kerületi polgármesternek.

2020. 05. 06. 20:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupciós ügyekbe keveredett kispesti szocialista polgármester, Gajda Péter fővárosi bizottsági elnöki posztra emelése ellenzéki oldalon is egyre nagyobb felháborodást kelt. A Momentum után az LMP budapesti elnöksége közleményben szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert Gajda kinevezésének visszavonására. Mint írják, nem értenek egyet azzal, hogy a főpolgármester az MSZP javaslatára Gajda Pétert nevezte ki az Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnökének. Egyúttal kérik, hogy Karácsony Gergely a választásokon ígért átláthatóságot és elszámoltathatóságot ebben az esetben is érvényesítse, a kinevezést vonja vissza.

Az LMP budapesti elnökének, Heltai Lászlónak és az Antikorrupciós Tényfeltáró bizottság elnökének, Ferenczi Istvánnak aláírásával kiadott közleményben szerepel továbbá, hogy Gajda Péter Kispesten akadályozza és ellehetetleníti az Antikorrupciós Tényfeltáró bizottság munkáját, megakadályozta, hogy a tényfeltárás érdekében a volt NAV-os szakértőket a bizottság meghallgassa. Az Antikorrupciós Tényfeltáró bizottság március 10-i határozatait nem hajtotta végre: nem bocsátotta a bizottság rendelkezésére az elmúlt 10 év ingatlankataszterét és adás-vételi listáját; nem adta ki az építőipari jellegű szerződések kért listáját sem ugyanerre az időszakra; nem indított vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a tényfeltáró bizottság által kijelölt két személlyel kapcsolatban. „Mindez erős kétségeket ébreszt aziránt, hogy új pozíciójában mennyire határozottan tenné meg a szükséges intézkedéseket korrupciógyanús esetekben” – olvasható a kommünikében.

Ma megjelent közleményében a Jobbik Magyarországért Mozgalom szintén elhatárolódott Karácsony Gergely döntésétől. Gajda ellen komoly vádak merültek föl az elmúlt időszakban – írják. Amennyiben ezek bebizonyosodnak, és eljárás is indul majd ellene, kellemetlen helyzetbe kerül a fővárosi vezetés a véleményük szerint átgondolatlan döntés miatt a Jobbik budapesti elnöksége szerint.

A Momentum szólalt föl először

Buzinkay György, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja Facebookon közzétett posztjában még április 30-án írta meg, hogy a balliberális 444.hu hírportál kérdésére pártja úgy reagált Gajda kinevezésére: amíg a XIX. kerületben a korrupciógyanús ügyek kivizsgálására felállított önkormányzati bizottság be nem fejezi a munkáját, addig bíznak abban, hogy az MSZP más személyt jelöl a fővárosi ügyrendi bizottság élére. – Arra kérjük Karácsony Gergelyt, hogy ameddig nem tisztázódik minden tekintetben kielégítően a kispesti önkormányzat körüli korrupciós helyzet, addig vonja vissza Gajda Péter kinevezését a bizottság éléről – javasolta a momentumos politikus, hozzátéve, arra kérik a szocialistákat, jelöljenek a posztra egy minden fél számára elfogadható személyt.

Múlt hónap végén robbant a hír

Mint lapunk megírta, április végén robbant a hír, miszerint a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat az Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnöki székét Gajda Péternek szánja. Az ügy érdekessége, hogy Gajda Péter, Budapest XIX. kerületének szocialista polgármestere főszerepet játszott azokban a gyanús ügyekben, amelyek a XIX. kerületi szocialisták korrupciós mechanizmusait leleplező hangfelvételek által láttak napvilágot.

Miután a bizottság eddigi elnöke, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester Kiss László III. kerületi polgármesterrel együtt kilépett az MSZP-ből és csatlakozott a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz, Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester és a fővárosi MSZP frakcióvezetője kezdeményezte a közgyűlésnél, hogy azonnali hatállyal hívják vissza Szaniszlót az Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság éléről.

Kompromittáló felvételek

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a tavaly nyilvánosságra került felvételeken Lackner Csaba szocialista önkormányzati képviselő barátjáról, kispesti MSZP-s és önkormányzati főnökéről, Gajda Péterről súlyosan terhelő dolgokat állított, így például, hogy egyik ügyletükből 3 millió forintot kapott vissza Gajda Péter, zsebbe, amíg a „mohóbb, Mister 40 százalékként” emlegetett kispesti vagyonkezelő vezetője, Kránitz Krisztián (becenevén Krinyó) 12 milliót.

Gajda Péter szocialista polgármester a választások után ugyanennek a Kránitz Krisztiánnak duplázta meg a fizetését, amivel így jelenleg bruttó 1,1 millió forintot keres. Lackner Csaba egy nyári hangfelvételen úgy fogalmazott, hogy „A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért.” Kránitzot a mohósága miatt a helyi MSZP kiszavazta az őszi önkormányzati választások jelöltjei közül, október 13-a után pedig pontosan az történt, amit Lackner a hangfelvételen mond.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.