A munkaadóknak is vonzó a fiatalok adómentessége

Több mint egymillió, 25 év alatti polgárt érinthetnek a 2022 januárjában életbe lépő adóváltozások.

Végh Attila
2021. 03. 12. 9:00
null
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere a 25 év alatti fiatalok adómentességének témakörét elemezte a Kossuth rádió reggeli műsorában. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány egy lehetőséget kínál fiatal állampolgárainak, a 25 év alattiak pedig egyénileg eldönthetik, élnek-e vele jövő januártól. A gazdasági kutatások szerint ez félmillió forintos plusz jövedelmet, megtakarítást is jelenthet egy-egy fiatalnak.

Novák Katalin hozzátette, az új adómentességgel könnyebb lesz a fiatalok elindulása, életkezdése még a saját család alapítása előtt. Hasonló példa Európában csak a lengyel adópolitikában létezik, ahol nagyon népszerű lett ez a fajta adómentesség, máshol jelenleg nem volt bátorsága vállalni ezt a kormányoknak.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter
Fotó: Magyar Nemzet

A magyar családpolitikával kapcsolatban elmondta, hogy a gyermek fogantatásától kezdve segítséget kap a szülő az államtól. Később alanyi jogon az anyasági támogatás mellett családtámogatásként, babaváró hitelekkel, otthonteremtési programokkal segítik a szülőket. A gyermekeknek ma Magyarországon térítésmentesen jár a bölcsődei és az óvodai elhelyezés, az oktatás, az iskolai étkeztetés, a tankönyv, emellett ösztöndíjakkal, diákhitellel, ingyenes nyelvvizsgákkal, KRESZ-vizsgával támogatják a szülőket és a fiatalokat. Amikor egy fiatal dolgozni kezd, akár tanulás mellett is, akkor ez a kör előbb-utóbb bezárul, hiszen a családalapítást követően majd ő veheti igénybe ezeket a támogatásokat.

Novák Katalin hozzátette, hogy több mint egymillió olyan, 15–25 év közötti magyar polgárt érint a tervezett adómentesség, akik akár a tanulás mellett nyári munkát végeznek, diákszövetkezetben dolgoznak, vagy az egyetemi tanulmányok mellett vállalnak munkát. Ezt az időszakot könnyíti meg a rendelkezés, hiszen az új adótörvény vonzóvá teszi ezeknek a fiataloknak az alkalmazását a munkaadóknak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.