Adatvédelmi problémák lehetnek az ellenzéki előválasztással

Bármelyik budapesti lakos leadhatja szavazatát az előválasztáson, amely csütörtökön kezdődött és június 26-ig tart. A versengő résztvevők kölcsönösen visszalépést ígértek a győztesnek, de a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Gyurcsány Ferenc pártja okozhat még meglepetést ezen a téren. Az előválasztás lebonyolítása adatkezelési szempontból komoly aggályokat vet föl.

Csekő-Kárpáti
2019. 06. 21. 5:55
null
AZ MSZP-Párbeszéd jelöltje Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral küzdhet az elsőségét Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárki részt vehet a tegnap elkezdődött ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson a voksoláson, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik, 2001. október 1. előtt született, továbbá elfogadja és aláírásával az ellenjegyzi, hogy az előválasztást kezdeményező civilek és pártok a választás lebonyolítása alatt tárolják és kezeljék személyes adatait.

– Mivel nem egy párton belüli folyamatról van szó, mint az amerikai előválasztások esetében, ezért bárki szavazhat. Hallani is olyan szóbeszédet, hogy kormánypárti szimpatizánsok is részt vennének a voksoláson. Tehát az eredmény nem lesz teljesen hitelesnek tekinthető – mondta lapunknak Farkas Örs politológus, hozzátéve: a rendszer ugyan befolyásolható, de véleménye szerint elsősorban ellenzékiek vesznek majd részt a folyamatban.

Sebezhető a rendszer

A megméretés szervezője a Civil Választási Bizottság (CVB), amelyet civil közösségek és ellenzéki pártok képviselői hoztak létre, és jelenleg 16 tagszervezete van. Az előválasztást a CVB a Magyarhang Nonprofit Kft. segítségével bonyolítja le, amely adatkezelőként és adatfeldolgozóként kezeli a szavazók személyes adatait.

AZ MSZP-Párbeszéd jelöltje Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral küzdhet az elsőségét
Fotó: Mirkó István

A szervezet az előválasztás költségeinek fedezésére egy külön bankszámlát nyitott, kérve mindenkit, akinek fontos az ügy, hogy befizetésével támogassa annak lebonyolítását. A szervezők honlapja szerint az adatkezelés és feldolgozás 2019. június 26-ig, illetve az azt követő jogorvoslati időszak végéig, azaz legkésőbb 2019. július 1-jéig tart, és utána a begyűjtött és tárolt személyes adatokat megsemmisítik.

– Az EP-választásnál is felmerült, hogy pártok vagy ügyek között mozgott volna egy nagyobb adatbázis, és hogy az nem csak Magyarországon volt elérhető. A mostani eljárás ezer sebből vérzik. Nincs az ellenzéknek ezen a téren tapasztalata, kapkodás volt az utóbbi időben, és a procedúra sincs rendesen kidolgozva. Nagy kockázatot vállal az ellenzék azzal, hogy az önkormányzati választások előtt debütál ez az új konstrukció – fogalmazott az esetleges veszélyekkel kapcsolatban Farkas Örs.

Az előválasztás keretében online, és személyesen, a kihelyezett pultoknál lehet voksolni. Az internetes szavazás online regisztrációhoz kötött, amit azonban rendkívül kevesen – mindössze 4326-an – végeztek el a megadott határidőig, ami a választókorú lakosság kevesebb mint fél százalékát jelenti. A szervezők állítása szerint olyan szavazási rendszert alkalmaznak, amelynek hitelessége – a nyílt forráskód használata miatt – megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor egy rést már találtak a rendszeren, és még szerencse, hogy egy jószándékú programozó akadt rá a sebezhetőségre, aki értesítette az illetékeseket.

Szűrik az adatokat

Személyesen a főváros 15 pontján felállított sátraknál lehet szavazni, s erre június 20-án reggel kilenctől 26- án délig lesz lehetősége az érdeklődőknek.

Élő Norbert, a DK budapesti koordinációs tanácsának ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy az aHang civil választási bizottságának tagjai a napi gyűjtés lezárultával elviszik a dobozban lévő aláírásokat egy 24 órában őrzött, online kamerával ellátott, lepecsételt helyiségbe.

Ismertetése szerint a Magyar György ügyvéd által elnökölt bizottságban a jelölteket indító négy ellenzéki párt mellett a Jobbik is részt vesz, az LMP pedig az elnöke lemondásáig képviseltette magát a grémiumban.

– Az aláírásgyűjtők közül mindenki önkéntes aktivista, nem kapnak fizetést. Egy érték- és titoktartási nyilatkozatot kell kitölteniük, és kapnak egy tájékoztató képzést az aláírásgyűjtésre és az adatkezelésre vonatkozóan – fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogyan ellenőrzik, hogy egy személy nem szavaz esetleg többször, Élő Norbert azt válaszolta: a voksolók adatait számítógépen futtatják át, amely auto­matikusan kiszűri, ha valaki többször járulna az urnákhoz, azonban a gép nem visszakereshető módon tárolja az adatokat.

Karácsony már voksolt

A három induló: Karácsony Gergely, akit az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás támogat, Kálmán Olga, akit a DK ajánl a választók figyelmébe és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje

Karácsony Gergely már le is adta szavazatát az Örs vezér terén tartott sajtótájékoztatója után. – Kálmán Olga programjának több elemét is jónak tartom, ám az én programom szolidárisabb és zöldebb – jelentette ki lapunk kérdésére az MSZP–Párbeszéd jelöltje, aki azt is megerősítette, ha a DK támogatásával induló Kálmán vagy a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor nyer a 26-án záruló voksoláson, akkor semmiképpen nem indul ősszel a főpolgármesteri címért.

– Az előválasztás veszteseinek kutya kötelessége támogatniuk a győztes jelöltet, s ezer százalékra tudom mondani, hogy én is így fogok tenni, amennyiben nem én kapok bizalmat – jelentette ki Karácsony.

A résztvevők hivatalosan mind vállalták, hogy amennyiben nem nyernek, visszalépnek a győztes javára. – A kerületekben történő megállapodásokat befolyásolja majd, hogy ki adja a főpolgármester-jelöltet. Ezért még sok érdeksérelem várható az ellenzéki pártok között. Látszik, hogy Gyurcsány Ferenc esetében az adott szónak nincs nagy ereje, ezért – úgy vélem – nem feltétlenül csak egy jelölt indul majd Tarlós István ellen a mostani előválasztáson részt vevő ellenzéki politikusok közül.

Elsősorban akkor fordulhat ez elő, ha nem Kálmán Olga nyeri a megmérettetést, amire azért van esély – hívta fel a figyelmet Farkas Örs. A szakértő szerint Karácsony Gergely és Kálmán Olga közül kerül majd ki a győztes, és minden bizonnyal többen voksolnak majd a második fordulóban, mint tették azt az elsőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.