Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 25., vasárnap, Blanka, Bianka napja
HÍR TV – CIVIL KÖR:Egyes csoportok amnéziás módon állnak 56-hoz
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/adatvedelmi-problemak-lehetnek-az-ellenzeki-elovalasztassal-7042721/

Adatvédelmi problémák lehetnek az ellenzéki előválasztással

A zuglói polgármester szerint a veszteseknek kutya kötelességük támogatni a győztest
Bármelyik budapesti lakos leadhatja szavazatát az előválasztáson, amely csütörtökön kezdődött és június 26-ig tart. A versengő résztvevők kölcsönösen visszalépést ígértek a győztesnek, de a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Gyurcsány Ferenc pártja okozhat még meglepetést ezen a téren. Az előválasztás lebonyolítása adatkezelési szempontból komoly aggályokat vet föl.

Bárki részt vehet a tegnap elkezdődött ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson a voksoláson, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik, 2001. október 1. előtt született, továbbá elfogadja és aláírásával az ellenjegyzi, hogy az előválasztást kezdeményező civilek és pártok a választás lebonyolítása alatt tárolják és kezeljék személyes adatait.

– Mivel nem egy párton belüli folyamatról van szó, mint az amerikai előválasztások esetében, ezért bárki szavazhat. Hallani is olyan szóbeszédet, hogy kormánypárti szimpatizánsok is részt vennének a voksoláson. Tehát az eredmény nem lesz teljesen hitelesnek tekinthető – mondta lapunknak Farkas Örs politológus, hozzátéve: a rendszer ugyan befolyásolható, de véleménye szerint elsősorban ellenzékiek vesznek majd részt a folyamatban.

Sebezhető a rendszer

A megméretés szervezője a Civil Választási Bizottság (CVB), amelyet civil közösségek és ellenzéki pártok képviselői hoztak létre, és jelenleg 16 tagszervezete van. Az előválasztást a CVB a Magyarhang Nonprofit Kft. segítségével bonyolítja le, amely adatkezelőként és adatfeldolgozóként kezeli a szavazók személyes adatait.

AZ MSZP-Párbeszéd jelöltje Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral küzdhet az elsőségét
Fotó: Mirkó István

A szervezet az előválasztás költségeinek fedezésére egy külön bankszámlát nyitott, kérve mindenkit, akinek fontos az ügy, hogy befizetésével támogassa annak lebonyolítását. A szervezők honlapja szerint az adatkezelés és feldolgozás 2019. június 26-ig, illetve az azt követő jogorvoslati időszak végéig, azaz legkésőbb 2019. július 1-jéig tart, és utána a begyűjtött és tárolt személyes adatokat megsemmisítik.

– Az EP-választásnál is felmerült, hogy pártok vagy ügyek között mozgott volna egy nagyobb adatbázis, és hogy az nem csak Magyarországon volt elérhető. A mostani eljárás ezer sebből vérzik. Nincs az ellenzéknek ezen a téren tapasztalata, kapkodás volt az utóbbi időben, és a procedúra sincs rendesen kidolgozva. Nagy kockázatot vállal az ellenzék azzal, hogy az önkormányzati választások előtt debütál ez az új konstrukció – fogalmazott az esetleges veszélyekkel kapcsolatban Farkas Örs.

Az előválasztás keretében online, és személyesen, a kihelyezett pultoknál lehet voksolni. Az internetes szavazás online regisztrációhoz kötött, amit azonban rendkívül kevesen – mindössze 4326-an – végeztek el a megadott határidőig, ami a választókorú lakosság kevesebb mint fél százalékát jelenti. A szervezők állítása szerint olyan szavazási rendszert alkalmaznak, amelynek hitelessége – a nyílt forráskód használata miatt – megkérdőjelezhetetlen. Ugyanakkor egy rést már találtak a rendszeren, és még szerencse, hogy egy jószándékú programozó akadt rá a sebezhetőségre, aki értesítette az illetékeseket.

Szűrik az adatokat

Személyesen a főváros 15 pontján felállított sátraknál lehet szavazni, s erre június 20-án reggel kilenctől 26- án délig lesz lehetősége az érdeklődőknek.
Élő Norbert, a DK budapesti koordinációs tanácsának ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy az aHang civil választási bizottságának tagjai a napi gyűjtés lezárultával elviszik a dobozban lévő aláírásokat egy 24 órában őrzött, online kamerával ellátott, lepecsételt helyiségbe.

Ismertetése szerint a Magyar György ügyvéd által elnökölt bizottságban a jelölteket indító négy ellenzéki párt mellett a Jobbik is részt vesz, az LMP pedig az elnöke lemondásáig képviseltette magát a grémiumban.

– Az aláírásgyűjtők közül mindenki önkéntes aktivista, nem kapnak fizetést. Egy érték- és titoktartási nyilatkozatot kell kitölteniük, és kapnak egy tájékoztató képzést az aláírásgyűjtésre és az adatkezelésre vonatkozóan – fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogyan ellenőrzik, hogy egy személy nem szavaz esetleg többször, Élő Norbert azt válaszolta: a voksolók adatait számítógépen futtatják át, amely auto­matikusan kiszűri, ha valaki többször járulna az urnákhoz, azonban a gép nem visszakereshető módon tárolja az adatokat.

Karácsony már voksolt

A három induló: Karácsony Gergely, akit az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás támogat, Kálmán Olga, akit a DK ajánl a választók figyelmébe és Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje

Karácsony Gergely már le is adta szavazatát az Örs vezér terén tartott sajtótájékoztatója után. – Kálmán Olga programjának több elemét is jónak tartom, ám az én programom szolidárisabb és zöldebb – jelentette ki lapunk kérdésére az MSZP–Párbeszéd jelöltje, aki azt is megerősítette, ha a DK támogatásával induló Kálmán vagy a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor nyer a 26-án záruló voksoláson, akkor semmiképpen nem indul ősszel a főpolgármesteri címért.

– Az előválasztás veszteseinek kutya kötelessége támogatniuk a győztes jelöltet, s ezer százalékra tudom mondani, hogy én is így fogok tenni, amennyiben nem én kapok bizalmat – jelentette ki Karácsony.

A résztvevők hivatalosan mind vállalták, hogy amennyiben nem nyernek, visszalépnek a győztes javára. – A kerületekben történő megállapodásokat befolyásolja majd, hogy ki adja a főpolgármester-jelöltet. Ezért még sok érdeksérelem várható az ellenzéki pártok között. Látszik, hogy Gyurcsány Ferenc esetében az adott szónak nincs nagy ereje, ezért – úgy vélem – nem feltétlenül csak egy jelölt indul majd Tarlós István ellen a mostani előválasztáson részt vevő ellenzéki politikusok közül.

Elsősorban akkor fordulhat ez elő, ha nem Kálmán Olga nyeri a megmérettetést, amire azért van esély – hívta fel a figyelmet Farkas Örs. A szakértő szerint Karácsony Gergely és Kálmán Olga közül kerül majd ki a győztes, és minden bizonnyal többen voksolnak majd a második fordulóban, mint tették azt az elsőben.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Ámokfutás

„Varju képviselőnek szelektív a memóriája”
Révész Máriusz szerint a Gyurcsány-kormány rendőrsége 2006-ban soha nem látott brutalitással lépett fel a tüntetők ellen.

Hiteltelen polgármester

Tiltott pártfinanszírozás bitcoinbányászattal a DK-nál?
Több történhetett szimpla áramlopásnál Erzsébetvárosban, ahol szakmányban folyt a bitcoinbányászat.

Kiemelt

A bukaresti edző szégyenkezik, amiért kikaptak a Sepsitől
Lehet, hogy a székelyföldiek edzőt buktattak Bukarestben: Contra szégyenről beszélt, és bocsánatot kért.

Poszt-trauma

Ennyi volt! Niedermüllerék végzetes hibát követtek el
Nehéz a (bitcoin) bányászok élete.

Poszt-trauma

Így gyalázzák meg Gyurcsányék ’56 emlékét
Gyurcsány Ferenc még saját fanatikus követői elé sem mert egyedül kiállni.

Poszt-trauma

Bazi nagy gyurcsányi hazugság
Most az egyszer igaza van a 2006 őszi nemzetveretőnek.

Poszt-trauma

Péter balladája
„Így lettem én a kecskeb…szó Péter. Nem valami jó név, tudom, de hát, mondom, a népek hálátlanok.”

Aktuális

Nagyon nyeregben van a népszerű cég videojátékos divíziója
A divízió a jövőben még könnyebbé és olcsóbbá tenné előfizetés részét képező játékstreamelő elérését.

Fricz Tamás blogja

Donáth Anna és Cseh Katalin még nem tudják, hogy bukott politikusok
Teljesen fölösleges és értelmetlen mártírokat csinálni a Momentum üdvöskéiből. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!