Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását

A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia. Karácsony Gergely főpolgármester azonban az októberi megválasztása óta eltelt kilenc hónapban sem gondoskodott a Lánchíd rendbetételéről, a felújításra egyetlen pályázatot sem írtak ki, emellett a főváros számláján lévő 180 milliárd forintnyi állampapír ellenére is pénzhiányra hivatkoznak és a kormányra mutogatnak.

2020. 07. 08. 5:50
null
Nemzeti színű fényfestés a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érthetetlen, hogy kilenc hónap alatt miért nem kezdte meg a főváros a Lánchíd felújítását, amelynek pénzügyi akadálya nincs, így sokkal inkább a politikai akarat hiányáról lehet szó. Karácsony Gergely májusban bizonytalan ideig elhalasztotta a felújítást arra hivatkozva, hogy az „ráér”, azonban a hídról készült szakértői vizsgálatok ezt a kijelentését nem támasztják alá. A jelentésekből egyértelműen kiderül: a híd állapota, valamennyi szerkezeti elemére kiterjedően, drasztikusan romlik – a súlyos problémák kezelése már-már lehetetlen, a híd komplex felújítását mielőbb el kell kezdeni.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, vagyis a főváros vezetése nem ír ki közbeszerzéseket, és továbbra sem kezdődik el a Lánchíd felújítása, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását. Hozzátette: ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót, mivel jogszerűen meg lehet oldani, hogy a Lánchíd ügye a kormányhoz kerüljön, így a felújítás felelőssége is a kormányzatot terhelné.

2014-ben még kockázat nélkül ünnepelhették meg március 15-ét az emberek a helyszínen
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Kaotikus kommunikáció

A nyomásgyakorlás hatásosnak bizonyult: Karácsony Gergely főpolgármester a figyelmeztetés után az ATV péntek esti műsorában elmondta: a BKK napokon, esetleg heteken belül meghirdetheti a közbeszerzéseket. Állítása szerint a műszaki dokumentáció már 99 százalékban készen áll. Ehhez képest a múlt hónapban a főváros eltérő időpontokat közölt a tendereztetés megkezdésére: míg Karácsony úgy nyilatkozott, hogy a közbeszerzést legkorábban augusztusban írhatják ki, addig szocialista helyettese, Tüttő Kata azt mondta, júliusban kerül sor erre.

Érdemes megjegyezni, hogy Karácsony szintén a múlt hónapban úgy kezdett több pénzt követelni a kormánytól a projektre – a felajánlott hat- helyett tízmilliárd forintot –, hogy közben a főváros büdzséjéből összesen tízmilliárd forint pluszkiadást rendelt el érdemi egyeztetés nélkül, amelyből csak egymilliárd forintot különített el a Városháza felújítására. Mindeközben egy tavaly novemberben készült szakmai jelentés szerint – amelyet még Tarlós István főpolgármestersége alatt rendelt meg a főváros –, legkésőbb június 10-én, vagyis közel egy hónapja el kellett volna kezdeni a hídtest felújítását.

Nincs pénzügyi akadály

Tarlós István a lapunknak adott interjúban kifejtette: senki sem ad értelmes, koherens választ arra, hogy miért nem történt semmi az elmúlt kilenc hónapban, de legkésőbb a december 5-i szakvéleményt követően. Karácsony Gergely sokat hangoztatott vádjára, miszerint az előző városvezetésnek kilenc éve volt arra, hogy felújítsa a hidat, Tarlós István úgy reagált, igaz­ságtalan, hamis kettős mércéről van szó, ha azt nézzük, kik honnan indultak. Az előző városvezetés 2010-ben, 251 milliárd forint adóssággal vette át a fővárost, azonban 2013-ban megkezdték a Lánchíd felújításának megtervezését, 2016-ban elkészültek az engedélyes tervek, 2017-ben a kiviteli tervek, 2019 tavaszán pedig kiírták a pályázatokat. A volt főpolgármester hangsúlyozta: nem lehet pénzügyi akadálya a felújításnak, mivel 180 milliárdos államkötvényt és negyvenmilliárdos pénzmaradványt hagyott utódjára. Bár június első felében Karácsony Gergely főpolgármester azt hangoztatta, hogy a fővárosi önkormányzat „akkor is felújítja a Lánchidat, ha beleroskad”, közel egy hónap elteltével sem történt semmilyen előrelépés az ügyben.

Nemzeti színű fényfestés a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Nemzeti jelképünk

Eközben a főpolgármester folyamatosan ellentmondásokba kerül a felújítást illetően, és a baloldali többségű fővárosi önkormányzat Lánchíddal kapcsolatos kommunikációja is hónapok óta egyértelműen arról szól, hogy hogyan bújjanak ki a felújítással járó költségek, kötelezettségek alól. Éppen ezért, igen kellemetlen helyzetbe kerülne a városvezetés, ha végül a kormánynak kellene kézbe vennie a Lánchíd ügyét. Ennek kapcsán a főpolgármester ismét a kormányra mutogatott. Mint mondta, úgy tűnik, nem is olyan sürgős a kormánynak a felújítás, hiszen, ha átvennék a hidat, akkor a közbeszerzést leghamarabb fél év múlva tudnák kiírni. Tarlós István szerint azonban „ha a főpolgármester úr sokallná, hogy a kormány esetében kellene legalább egy fél év, mire elkezdődik a felújítás, akkor végképp érthetetlen, hogy ők már több mint hét hónapja elkezdhették volna a felújítást, mégsem tették meg. Most pont ott tartunk a Lánchíddal, mint egy évvel ezelőtt” – nyilatkozta.

Egy biztos: a magyar kormány a jelek szerint megelégelte, hogy Karácsony Gergely addig vár a Lánchíd rekonstrukciójával, amíg balesetet vagy tragédiát nem okoz az azonnali felújításra szoruló építmény. Magyarország egyik legfontosabb nemzeti jelképét nem lehet Facebook-posztokkal, panaszkodással és a problémák másokra hárításával megóvni. Reméljük, erre előbb-utóbb Karácsony Gergely is ráébred.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.