Az asztmások nagyobb eséllyel válhatnak fertőzötté

A megfelelően kezelt allergia és asztma viszont ellene hat a fertőzésnek – magyarázta Nékám Kristóf allergológus. 

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 04. 13:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a napokban csúcson van a parlagfűpollen koncentrációja, ami a lakosság legalább húsz százalékát érinti – mondta Nékám Kristóf allergológus. A pollenszemek az első fagyokig is jelen lehetnek a levegőben.

Az allergiagyógyszerekkel történő tüneti kezelése azért is kiemelten fontos, mert az allergiás nátha asztma kialakulásához vezet, aki pedig asztmás megbetegedésben szenved, nagyobb eséllyel kaphatja el a koronavírus-fertőzést is, ugyanis az allergia által kiváltott felsőlégúti gyulladás miatt a szervezet vírussal szembeni védekezése gyengébb. De a megfelelően kezelt allergia és asztma ellene hat a fertőzésnek – magyarázta az allergológus.

Az allergiás tünetek több hasonlóságot is mutatnak a koronavírus okozta panaszokkal. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy táblázatot tett közzé, hogy könnyebben el lehessen dönteni, hogy a nyári allergiaszezonban valaki csak a parlagfűre vagy allergénekre érzékeny, vagy felmerül a lehetőség, hogy koronavírusos.

Parlagfűmérleg: 1004 hektár fertőzött területet azonosítottak

A Nébih ismertette: külterületen augusztus 13-ig 978 helyszíni ellenőrzés történt, melyből 683 terület, azaz 1004 hektár bizonyult parlagfűvel fertőzött területnek. A fertőzött földeken eddig 173 terület, azaz 218 hektár esetében rendeltek el közérdekű védekezést. Kiderült: a legtöbb helyszíni ellenőrzést Csongrád-Csanád és Pest megyében végezték. A legtöbb lakossági bejelentés külterületre vonatkozóan Pest megyében érkezett.

A fővárossal kapcsolatban a Magyar Nemzetnek kifejtették: Budapesten – belterületen – kisebb a zöldfelület aránya, ezért kevesebb bejelentés történik. Belterületeken inkább az egyéb gyommal fertőzött, gazos területek, elhagyott kertek, szőlők, műveléssel felhagyott területek elgyomosodása a jellemző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.