Az egri turizmus és vendéglátás is készül az újranyitásra

A Mirkóczki Ádám vezette szivárványos egri önkormányzat nem sokat tett azért, hogy a turizmusból és vendéglátásból élő egri vállalkozások túléljék a járvány miatti leállást. Állami segítség támogatta a vállalkozókat. A közelgő újranyitás híre mindenkit felszabadít egy kissé.

Kerékgyártó György
Forrás: Facebook, Eger Hírek2021. 04. 23. 12:30
null
Eger, 2011. november 1. Kilátás a minaret erkélyérõl a Harangöntõ-házra (középen). Balra az Egri Kulturális és Mûvészeti Központ Bartakovics Béla Közösségi Háza, jobbra pedig a Minaret Hotel épülete. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának és archívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegezhetnek az egri vendéglátósok és szállásadók: a Covid–19 ellen beoltottak száma Magyarországon már jóval meghaladja a hárommilliót, így lehetségessé vált a várva várt újranyitás, amely azzal kezdődik, hogy a teraszok és a kerthelyiségek tehetik ki elsőként a nyitva táblát. Ez nagyon fontos Egernek, ahol – egy idei szakmai felmérés szerint – a munkavállalók húsz százaléka él a turizmusból és a vendéglátásból.

Egerben a munkavállalók húsz százaléka él a turizmusból és a vendéglátásból, az újranyitás itt kiemelten fontos
fotó: archív/MTI

A kormány a saját eszközeivel igyekezett hozzájárulni ahhoz, hogy az érintett ágazatok minél kevesebb veszteséggel vészeljék át a kényszerű leállást. Az iparűzés adó felére csökkentése minden vállalkozásról terhet vett le. A szállásadók támogatást kaptak arra, hogy pótolják a 2020. november–decemberen kiesett foglalási díjak egy részét, Egerben és Heves megyében 49 vállalkozás élhetett ezzel a lehetőséggel.

Szeretett volna több támogatást kiharcolni Eger vállalkozóinak a Fidesz–KDNP helyi frakciója. Mint azt korábban megírtuk, már novemberben azt kérték a baloldali támogatottságú Mirkóczki Ádám polgármestertől, hogy hozzon olyan döntéseket, amelyek mentőövet jelentenek a turizmusból élő helyi vállalkozásoknak. Orosz Lászlóné Ibolya képviselő azt kérte, hogy az önkormányzat engedje el a novemberi bérleti díjakat, ugyanis azokat a tavaszról őszre átcsoportosított bérleti díjakkal együtt kellene kifizetni, ami nagy teher a második hullámban is leálló vendéglátósoknak. Januárra azonban világossá vált, hogy az önkormányzat ezt nem támogatja, mint ahogy azt sem, hogy akkor legalább hat hónapra ne kelljen a vállalkozásoknak ingatlanadót fizetni.

A kerthelyiségek április 24-től nyithatnak újra a megfelelő szabályok betartásával. A város készül attrakcióinak a fejlesztésével is, a várban például fontos átalakítások zajlanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.